Berghuis leidt Feyenoord naar erg belangrijke zege in Utrecht

Feyenoord heeft de lastige uitwedstrijd tegen FC Utrecht knap gewonnen. Steven Berghuis groeide uit tot matchwinner, nadat Dick Advocaat de nodige tactische aanpassingen moest doen om zijn ploeg terug in de wedstrijd te helpen.

FC Utrecht
FC Utrecht
1 - 2
Feyenoord
Feyenoord

De trainer had in het duel met zijn oude club voor een 5-3-2-formatie gekozen. De tactische variant had als gevolg dat Robert Bozeník zijn basisplaats verloor. Steven Berghuis vormde met Bryan Linssen het aanvalsduo en Uros Spajic, Eric Botteghin en Marcos Senesi vormden met zijn drieën de centrale verdediging. De keuze voor die speelwijze pakte in de Domstad slecht uit voor Feyenoord. Utrecht was in de openingsfase de bovenliggende partij en kwam met het nodige geluk in de dertiende minuut al op voorsprong. Leroy Fer passeerde uit een corner van de Utrechters zijn eigen doelman Justin Bijlow en zorgde met die ongelukkige eigen goal voor de 1-0.

Utrecht kreeg na dat vroege doelpunt al snel kansen op meer. Met name Gyrano Kerk was erg gevaarlijk, maar zijn doelpogingen waren zonder succes. De voorsprong in combinatie met het spelbeeld gaf de thuisploeg veel vertrouwen. Utrecht had voorafgaand aan de ontmoeting van zondagmiddag slechts een van zijn laatste dertien thuisduels met Feyenoord in de Eredivisie gewonnen. In maart 2019 wonnen de Domstedelingen onder leiding van Advocaat.

De eigen goal van Leroy Fer in de dertiende minuut.

Laatstgenoemde greep na ongeveer twintig minuten in en stapte af van de 5-3-2-formatie. Feyenoord ging weer 4-3-3 spelen, waarbij Lutsharel Geertruida doorschoof naar het middenveld en Mark Diemers de derde aanvaller werd. De bezoekers kwamen beter in de wedstrijd en maakten in de 27ste minuut gelijk, met dank aan een oude bekende. Ex-Feyenoorder Simon Gustafson maakte uit een hoekschop van Steven Berghuis het tweede eigen doelpunt van de wedstrijd: 1-1. Utrecht probeerde zich te herstellen van die dreun en kreeg kansen om snel weer op voorsprong te komen, maar bij de dreigende momenten met Gustafson en Sander van de Streek ontbrak het aan precisie.

Om de formatie met drie aanvallers beter in de vullen, bracht Advocaat bij de start van de tweede helft Luis Sinisterra binnen de lijnen voor Botteghin. Die zet betaalde zich in de 57ste minuut al indirect uit. De invaller pikte de bal goed op na een gemiste kans van Diemers en bediende met zijn lage voorzet Berghuis, die zonder aarzeling de bal voorbij Eric Oelschlägel knalde: 1-2. Het was voor de 150ste keer dat de rechtsbuiten in de Eredivisie direct betrokken was bij een doelpunt. Berghuis heeft in totaal liefst 91 keer gescoord in de competitie.

Het doelpunt van de sterspeler van Feyenoord was zondagmiddag beslissend in De Galgenwaard. Utrecht kreeg nog wel kansen, via onder anderen Van de Streek, maar de Rotterdammers trokken de voorsprong over de streep. Wel was er grote schrik bij Feyenoord toen Bijlow in botsing kwam met Gyrano Kerk. De goalie raakte vlak voor tijd dusdanig geblesseerd dat hij niet verder kon en werd vervangen door Nick Marsman.

Feyenoord blijft vijfde in de Eredivisie en heeft nu wel weer de aansluiting gevonden bij nummer vier Vitesse, dat vrijdag gelijkspeelde tegen hekkensluiter ADO Den Haag. Utrecht blijft vooralsnog zevende.