Berghuis in voetsporen Pellè, Ajax imiteert zichzelf

Na elke Eredivisie-speelronde zetten we in samenwerking met Opta enkele bijzondere statistieken op een rijtje. Wat waren de bijzondere mijlpalen en opmerkelijke weetjes op de tweede speeldag?

• Hans de Koning ging in slechts één van zijn eerste tien Eredivisie-duels als hoofdtrainer van VVV-Venlo onderuit. De andere negen wedstrijden leverden vier zeges en vijf gelijke spelen (waaronder afgelopen vrijdag tegen FC Utrecht) op. Geen enkele VVV-trainer leed minder nederlagen in zijn eerste tien Eredivisie-duels.

• AZ moest zaterdag tegen PEC Zwolle met een gelijkspel genoegen nemen: 1-1. De Alkmaarders hebben nu in vijf van hun laatste acht Eredivisie-duels met De Blauwvingers puntenverlies geleden. Telkens betrof het een remise. Sinds 2017 liep AZ tegen geen enkele Eredivisie-ploeg vaker averij op.

• Sparta Rotterdam wacht na twee speelrondes nog altijd op het eerste punt. De Kasteelheren bleven in 2009/10 voor het laatst puntloos na twee duels. Aan het einde van de rit degradeerde Sparta toen na de memorabele play-off tegen Excelsior.

• Bij ADO Den Haag draait het ook niet optimaal. Voor het eerst sinds het seizoen 2009/10 wist de residentieclub minimaal negen opeenvolgende Eredivisie-duels niet te winnen. Toen bleef een overwinning zelfs in dertien achtereenvolgende wedstrijden uit.

• Razendsnel sprintte Willem II na rust weg bij Heracles Almelo. Voor het eerst in de clubgeschiedenis kwamen de Tilburgers drie keer tot scoren in de eerste zeven minuten na de rust van een Eredivisie-wedstrijd (voor de 53e minuut).

• Feyenoord kwam tegen FC Twente al na 1 minuut en 38 seconden op achterstand. De laatste keer dat de Rotterdammers sneller op achterstand kwamen in de Eredivisie was in april 2017 (toen na 53 seconden tegen Ajax).

• Steven Berghuis werd de eerste Feyenoorder die een misser én een treffer noteerde uit een strafschop in een Eredivisie-wedstrijd sinds Graziano Pellè tegen PSV in december 2013.

• SC Heerenveen kwam tot scoren in elk van de laatste 24 Eredivisie-duels, een nieuw clubrecord (eerder 23 tussen augustus 2011 en februari 2012).

• Noni Madueke (18 jaar en 193 dagen) werd tijdens PSV - FC Emmen de op één na jongste Engelsman ooit die tot scoren kwam in de Eredivisie. Alleen toenmalig Vitesse-speler Dominic Solanke (17 jaar en 350 dagen) was jonger bij zijn eerste treffer in de competitie in augustus 2015.

• Ajax won slechts voor de tweede keer dit kalenderjaar een Eredivisie-wedstrijd met een marge van minstens drie doelpunten. Beide overwinningen waren tegen RKC Waalwijk. Ook in februari werd het 3-0.

• Sergio Padt hield voor de vijftigste keer de nul in een Eredivisie-wedstrijd voor FC Groningen. Alleen Patrick Lodewijks noteerde meer clean sheets voor de noorderlingen (75).