Berghuis en groeibriljant Kökcü helpen Feyenoord aan perfecte week

Feyenoord houdt een heerlijk gevoel over aan deze week. Na overwinningen op PSV en VVV-Venlo haalden de Rotterdammers dankzij de klasse van Steven Berghuis én een treffer van debutant Orkun Kökcü ook drie punten op bij FC Emmen. Jeremiah St. Juste en Jens Toornstra vielen geblesseerd uit.

FC Emmen
FC Emmen
1 - 4
Feyenoord
Feyenoord

Feyenoord-coach Giovanni van Bronckhorst kon in Emmen al geen beroep doen op Nicolai Jørgensen (hamstringblessure) en Robin van Persie (niet honderd procent fit), waardoor Dylan Vente in de spits begon. Hij zal zich vast op het duel in Drenthe hebben verheugd: Emmen kreeg eerder dit seizoen immers al een pak slaag van Ajax (5-0) en PSV (6-0). Vente hoopte dat hij zich ook kon uitleven tegen de ploeg van Dick Lukkien, vooraf de nummer veertien van de Eredivisie.

Feyenoord begon echter slap aan het uitduel. Emmen hield de nummer drie van de ranglijst in de openingsfase eenvoudig van zich af en kreeg via Caner Cavlan de eerste serieuze kans van de wedstrijd. Later in de eerste helft, zeven minuten voor de onderbreking, raakte de linksback met een mislukte voorzet de lat. Cavlan was daarmee in het eerste bedrijf de gevaarlijkste man aan de kant van Emmen.

Tussen de twee gevaarlijke momenten van Cavlan zaten meerdere grote kansen voor Feyenoord. Kjell Scherpen keepte echter uitstekend en hield Tonny Vilhena, St. Juste en nogmaals Vilhena van het scoren af. De doelman had verder geluk dat Sam Larsson uit een kansrijke positie over schoot en dat Toornstra uit een rebound de paal raakte. Laatstgenoemde viel kort voor rust geblesseerd uit en werd vervangen door Kökcü. De jongeling (17) maakte zo zijn debuut in de Eredivisie.

Orkun Kökcü, een speler om in de gaten te houden.

Voor Toornstra was ook St. Juste al geblesseerd naar de kant gegaan. De verdediger kreeg na een ruim halfuur opnieuw last van zijn schouder en maakte plaats voor Bart Nieuwkoop. Feyenoord ging door het blessureleed en de 0-0 tussenstand met een vervelend gevoel de rust in en probeerde de wedstrijd in de tweede helft alsnog naar zich toe te trekken, om zo de vijfde competitiezege op rij te boeken.

Dat lukte. Nadat Vente nog een goede kopkans onbenut had gelaten, schoot Berghuis Feyenoord een kwartier na rust op voorsprong. De aanvaller zag zijn voorzet weggewerkt worden en kreeg de bal vervolgens opnieuw voor de voeten, waarna hij met een beheerst wreefschot uithaalde. Omdat Jan-Arie van der Heijden de bal onderweg nog aanraakte, was Scherpen kansloos.

Gemiste penalty
Drie minuten later kreeg Berghuis een enorme kans om meteen nog eens te scoren. Hij schoot een door Vilhena verdiende penalty echter op de paal. Berghuis had geen tijd nodig om daarvan bij te komen en maakte zijn fout al snel goed, toen hij met zijn aanname Keziah Veendorp door de benen speelde en alsnog de 0-2 binnenschoot. Even leek dat de beslissing in de wedstrijd te zijn.

Uit het niets deed Emmen, dat in de tweede helft nauwelijks aan aanvallen toekwam, echter al snel wat terug. Een vrije trap vanaf de zijkant van Anco Jansen werd door niemand aangeraakt (al deed Jafar Arias daar wel een poging toe) en viel in één keer binnen. Feyenoord raakte er niet van in paniek en bracht de marge al na een paar minuten weer terug naar twee. Berghuis bewees ook bij deze goal zijn klasse: hij legde de bal na een heerlijke dribbel klaar voor Kökcü en zag de debutant de 1-3 binnentikken.

Emmen probeerde er in het laatste kwartier nog wat van te maken en dook ook nog een paar keer gevaarlijk op voor Justin Bijlow. De doelman van Feyenoord liet zich echter niet meer passeren en dus werd het ook niet meer spannend. Kort voor tijd kreeg Feyenoord nog een penalty, na een overtreding van Glenn Bijl op Vilhena. Ditmaal ging Vilhena zelf achter de bal staan en hij deed wat Berghuis eerder niet lukte. Zo viel de overwinning van Feyenoord toch nog ruim uit.

Feyenoord blijft na de zege in Emmen naar boven kijken en heeft nu weer vijf punten minder dan nummer twee Ajax. Volgende week krijgen de Rotterdammers bezoek van Fortuna Sittard. Emmen speelt dan uit tegen FC Groningen.