Bengtsson aan de slag als trainer Molde FK

Voormalig Feyenoord-trainer Gunder Bengtsson is als trainer van Molde FK begonnen aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen in Noorwegen.

De 54-jarige Zweedse oefenmeester werd in november van het vorig jaar aangesteld als opvolger van de ontslagen Erik Brakstad, maar is pas deze week in functie getreden bij de kustploeg. Assistent van Bengtsson is Karl Gunnar Bjørklund, de vader van Valencia-verdediger en Zweeds international Joachim Bjørklund. Beide trainers staan voor twee jaar onder contract bij hun nieuwe werkgever.

Bengtsson verdiende zijn sporen als trainer bij Vålerengen IF, waarmee hij in 1983 en 1984 de Noorse titel veroverde. In 1987 veroverde hij met IFK Göteborg zowel het Zweedse kampioenschap als de UEFA Cup. In december 1989 trad Bengtsson in dienst van Feyenoord, waarmee hij echter geen succesvolle periode kende. Samen met zijn assistent-trainer Pim Verbeek en sportief directeur Ger Lagendijk werd de Zweed op 6 maart 1991 ontslagen vanwege de tegenvallende resultaten. Bengtsson was verder nog trainer van het Portugese Madeira en het Griekse Panathinaikos.

De komst van Bengtsson werd mogelijk gemaakt door de steenrijke zakenman Kjell Inge Røkke, die vorig jaar nog opzien baarde door samen met zijn zakenpartner Rune Gjeldsten het Engelse Wimbledon op te kopen. Bengtsson krijgt bij Molde volledige vrijheid om de ploeg naar eigen ideeën vorm te geven.

Molde speelt al jaren in een 4-3-3 systeem, maar vanwege de teleurstellende zevende plaats in het afgelopen seizoen wil men breken met die traditie. Dat juist trainer Brakstad het slachtoffer moest worden, stuit in Noorwegen nog steeds op veel onbegrip. Brakstad is een van de meest vooraanstaande Scandinavische trainers en liet Molde de laatste jaren aan de top van het Noorse voetbal ruiken. Inmiddels heeft de oefenmeester in Bryne FK een nieuwe club gevonden.

Bekijk hier al onze video's