Benfica werkt in crisissfeer toe naar alles-of-niets-duel met Ajax

Reacties

Benfica werkt in crisissfeer toe naar het Champions League-duel met Ajax van woensdagavond. Trainer Rui Vitória staat zwaar onder druk en kan zich een nederlaag tegen de Amsterdammers eigenlijk niet veroorloven.

Benfica werkt in crisissfeer toe naar alles-of-niets-duel met Ajax

Sinds Ajax twee weken geleden de thuiswedstrijd op het nippertje met 1-0 won, ging Benfica ook in de eigen competitie nog twee keer onderuit. Vrijdag, nadat Benfica thuis met 3-1 verloor van Moreirense, was de maat voor een deel van de supporters dan ook vol. De witte zakdoekjes verschenen, om maar één ding duidelijk te maken: de trainer moest eruit.

Rui Vitória had na afloop begrip voor de emotionele reactie van de fans, maar bleef strijdbaar. Ook voorzitter Luís Filipe Vieira zwicht vooralsnog niet voor de interne druk. Wel sprak de preses, die grote Europese ambities heeft met de tweevoudig Europa Cup I-winnaar, volgens Portugese media met de leiders van de selectie om het belang van een goed optreden tegen Ajax te benadrukken.

Voor Benfica is het na de nederlaag van twee weken terug immers do or die als het nog kans wil maken op een plek bij de laatste zestien van het miljardenbal. De Adelaren haalden in 2015/16 en 2016/17 nog respectievelijk de kwart- en de achtste finale, maar beleefden vorig seizoen een Europees rampjaar met nul punten in een groep met Manchester United, FC Basel en CSKA Moskou.

UEFA Champions League

Stand Groepsfase Groep E UEFA Champions League 2018/2019

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Bayern München
6
4
2
0
15-5
+10
14
2
Ajax
6
3
3
0
11-5
+6
12
3
Benfica
6
2
1
3
6-11
-5
7
4
AEK Athens
6
0
0
6
2-13
-11
0
* Actueel tot en met 12 feb. 2024

De spanning staat er dus vol op als Ajax woensdagavond de koppositie in Groep E verdedigt. José Manuel Capristano, voormalig vice-voorzitter van de club, noemde de wedstrijd er een met een 'hoog risico'. 'Het wordt een erg belangrijke en moeilijke wedstrijd, nog meer voor Benfica dan voor de trainer. De club heeft het geld nodig en kan zich geen misstap meer veroorloven.'

Europees kampioen
In dat geval krijgt de ambitie van voorzitter Vieira, al sinds 2003 aan de macht, om van Benfica weer een Europees kampioen te maken immers opnieuw een flinke knauw. Al hoeft een teleurstellend resultaat tegen Ajax niet meteen het ontslag van Rui Vitória in te leiden. 'De trainer is een slaaf van de resultaten, maar de president wil hem het liefst behouden. Dat weet hij', aldus Capristano.

Het krediet van de 48-jarige coach, in 2015 aangesteld als opvolger van de succesvolle Jorge Jesus, is echter niet oneindig. Benfica greep na de landstitels van 2016 en 2017 vorig seizoen naast alle prijzen. Volgens Portugese media heeft Rui Vitória in ieder geval nog tot aan komende zondag, als Tondela-uit op het programma staat, de kans om het tij te keren.

Jorge Jesus was zes jaar trainer van Benfica, voordat hij in 2015 aan de slag ging bij stadgenoot Sporting. Onder zijn leiding haalde de club twee jaar op rij de finale van de Europa League (2013 en 2014), beide finales gingen verloren.
Jorge Jesus was zes jaar trainer van Benfica, voordat hij in 2015 aan de slag ging bij stadgenoot Sporting. Onder zijn leiding haalde de club twee jaar op rij de finale van de Europa League (2013 en 2014), beide finales gingen verloren.

Voorzitter Vieira zei na de 2-0 nederlaag bij Belenenses al geen heil te zien in een ontslag van Rui Vitória. 'Mensen denken dat het makkelijk is een trainer te vervangen, maar dat is het niet.' Ook niet als die naar de naam Jorge Jesus luistert. 'Ik kan alleen zeggen dat we bevriend zijn, we spreken elkaar af en toe aan de telefoon, maar het één heeft niks te maken met het ander.'

De berichten over een mogelijke terugkeer van de flamboyante trainer blijven echter komen. Een dag voor de wedstrijd tegen Ajax melden Portugese media dat de 64-jarige ex-coach, na zijn vertrek naar rivaal Sporting Portugal inmiddels werkzaam bij Al-Hilal, op zijn vroegst in januari 2019 weer beschikbaar is. Het is bij een slecht resultaat tegen Ajax allerminst een baangarantie voor Rui Vitória.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

'Zou me niet verbazen als Van de Beek en Neres spelen tegen Benfica'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.