Belgische zege met compassie: geweldenaar De Bruyne overklast Denen

België heeft ten koste van Denemarken ook zijn tweede wedstrijd op het EK gewonnen. Kevin De Bruyne werd als invaller de uitblinker in Kopenhagen, waar woensdagavond nog uitgebreid werd stil gestaan bij de situatie van Christian Eriksen.

Denemarken
Denemarken
1 - 2
België
België

Vanzelfsprekend was er in het Parken Stadion nog veel aandacht voor Eriksen, die vlakbij de thuishaven van de Denen nog in het ziekenhuis herstellende is van de gebeurtenissen van afgelopen zaterdag. Toen ging de spelmaker in de EK-wedstrijd tegen Finland naar de grond met hartproblemen en werd hij succesvol gereanimeerd. Vijf dagen later zag hij vanuit zijn ziekenhuisbed dat er ontzettend veel steun was, in beeld en woord vanaf de tribunes en op het veld bij de opkomst én na tien minuten. Het spel viel stil doordat de Belgen de bal buiten speelden en zoals aangekondigd werd er een minuut geapplaudisseerd als gebaar van steun aan Eriksen. Scheidsrechter Björn Kuipers voelde het moment goed aan en gaf de Denen en Belgen de ruimte om letterlijk stil te staan bij het gemis van de ex-Ajacied.

Bij die actie in de elfde minuut was de stand al 1-0. Denemarken was geweldig gestart en had al in de tweede minuut toegeslagen, mede dankzij wat Belgische hulp. Jason Denayer had in een poging Youri Tielemans aan te spelen de bal op eigen helft zo ingeleverd, waarna Pierre-Emile Højbjerg snel Yussuf Poulsen in stelling bracht. De Deense aanvaller rekende af met Thibaut Courtois en zorgde zo voor een droomstart voor de Denen, die een goed resultaat echt nodig hadden na de 0-1 nederlaag tegen Finland van afgelopen zaterdag.

Denemarken was in het tweede groepsduel verrassend genoeg de meest dreigende ploeg in de eerste helft. De statistieken in de rust waren veelzeggend: negen doelpogingen van de Denen, slechts één van de Belgen. Bondscoach Kasper Hjulmand kon zijn ploeg alleen verwijten dat de score niet verder uitgebreid was. Met name Barcelona-aanvaller Martin Braithwaite was onzorgvuldig in de afwerking. De Belgen waren bij vrijwel alle aanvallen dus niet eens tot een doelpoging gekomen. 'België is echt schrijnend slecht. Als je ziet hoe ze spelen, ze zijn niet geconcentreerd of erbij. Je moet die gasten in de rust echt op hun flikker geven', zei Marco van Basten als analist bij de NOS halverwege.

De Bruyne
Zoals verwacht greep de bondscoach van de Rode Duivels na de eerste helft in. De onlangs van een gebroken neus én oogkas herstelde Kevin De Bruyne werd bij de start van de tweede helft direct in de ploeg gebracht. De entree van de sterspeler gaf de ploeg een flinke impuls en in de 55ste minuut vertolkte De Bruyne al een belangrijke rol bij een aanval die met een doelpunt eindigde. Romelu Lukaku gaf de bal mee aan de aanvallende middenvelder, die met een voorzet Thorgan Hazard bereikte en laatstgenoemde kon in alle vrijheid raak schieten: 1-1.

Met De Bruyne binnen de lijnen veranderde de wedstrijd. De sterspeler van Manchester City dicteerde het spel en verhoogde het tempo bij België. In de zeventigste minuut maakte hij zelf het verschil, op aangeven van de even daarvoor ingevallen Eden Hazard. De dribbelaar gaf de bal mee aan De Bruyne, die de bal met zijn linker hard voorbij Kasper Schmeichel in de korte hoek knalde: 1-2. Hij juichte bijzonder ingetogen uit respect voor Eriksen. Het begrip van de Belgen voor de pijn en de emoties bij de Denen viel sowieso op. Voetballend liet de ploeg van Martínez zich niet van zijn beste kant zien, qua karakter wel.

De goal van De Bruyne betekende de beslissing. Denemarken raakte in de slotfase wel nog de lat via Braithwaite, maar het slotoffensief leverde verder niets meer op.  Door de tweede zege op rij is België na twee speelrondes al zeker van een plek in de achtste finale van het EK. Denemarken kan nog hooguit derde worden in de groep.