Belgische clubs massaal in problemen: financieel rampseizoen

Reacties

Het gaat in financieel opzicht slecht met het Belgische voetbal. In totaal is er over het afgelopen boekjaar liefst 25,8 miljoen euro verlies geleden door de zestien clubs die actief zijn in de Pro League.

Belgische clubs massaal in problemen: financieel rampseizoen

AA Gent, RC Genk, Waasland-Beveren, Charleroi, Club Brugge en Zulte Waregem zijn de enige clubs die winst hebben gemaakt. Bij Club Brugge (68.896 euro) en Zulte (19.136 euro) was die winst overigens minimaal. Gent deed het met bijna vijf miljoen euro winst met afstand het beste van alle clubs. Genk is met een eigen vermorgen van 47,2 miljoen euro met grote afstand de rijkste club van België, ver voor Gent (30 miljoen), Standard Luik (17), Club (13,5) en Anderlecht (8,3).

Bij de clubs die verlies lijden doen Anderlecht (6,3 miljoen euro), Cercle Brugge (7,4 miljoen) en Eupen (9 miljoen) de slechtste zaken. Zij moeten zich met het oog op volgend seizoen ook serieus zorgen gaan maken, aangezien de Belgische bond Financial Fair Play gaat invoeren. Ook Lokeren (4,8 miljoen) en Antwerp (4 miljoen) hebben hun financiën niet bepaald op orde.

De nieuwe regels in België bepalen dat een club over drie seizoenen niet meer dan vijf miljoen euro verlies mag lijden. Als clubs zich niet aan die maatstaven houden, wordt het televisiegeld niet overgemaakt en kunnen er negen punten worden afgetrokken. Er is dan ook behoorlijk wat werk aan de winkel voor de Belgische clubs die actief zijn in de Pro League.

De belangrijkste reden van de slechte financiële stand van zaken in het Belgische voetbal zijn de loonkosten van de spelers. Die zijn ook dit seizoen weer fors gestegen tot een gemiddelde van 352.797 euro bruto per jaar. Bij Anderlecht verdienen spelers gemiddeld het meest (621.000 euro), gevolgd door Zulte Waregem (434.000) en Club Brugge (418.000). Opvallend is dat dertien van de zestien clubs gemiddeld meer dan 250.000 euro salaris per spelers betalen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.