Belgische beloften door late dreun Fornals al snel klaar op EK

Voor België Onder-21 duurt het EK in Italië niet langer dan de groepsfase. De ploeg van bondscoach Johan Walem ging woensdagavond pijnlijk onderuit tegen de leeftijdsgenoten van Spanje, die dankzij een late goal van Pablo Fornals weer helemaal in het toernooi zitten.

Spanje O21
Spanje O21
2 - 1
België O21
België O21

België en Spanje hadden hun eerste groepswedstrijd verloren van respectievelijk Polen en Italië en dus was het voor beide ploegen woensdagavond erop of eronder. Dodi Lukebakio leek de Belgen al in de zesde minuut op voorsprong te zetten, maar zijn doelpunt werd afgekeurd vanwege buitenspel. Een minuut later mocht de treffer van Daniel Olmo aan de overkant van het veld wél gevierd worden.

België reageerde aangeslagen op de tegentreffer en Spanje kreeg kansen om uit te lopen. Die werden echter niet benut en uit het niets viel twintig minuten voor rust de gelijkmaker. Dion Cools kopte de bal uit een hoekschop voor het doel, waar Sebastiaan Bornauw het beslissende tikje gaf. Na de drinkpauze ontsnapte België aan een nieuwe achterstand, toen Dani Ceballos de paal raakte.

Ook in de tweede helft had Ceballos geen geluk. Ditmaal raakte de middenvelder van Real Madrid uit een vrije trap de lat. België had het moeilijk, maar hield stand en groeide in de wedstrijd. De winnende goal van Spanje, vlak voor het verstrijken van de reguliere speeltijd, was dan ook erg pijnlijk. West Ham United-aanwinst Pablo Fornals kreeg te veel ruimte van de Belgische verdedigers en haalde verwoestend uit: 2-1.

België slaagde er niet in om na deze late dreun nog een gelijkmaker op het scorebord te brengen en dus zijn de manschappen van Walem al na twee wedstrijden uitgeschakeld. Daarmee is ook de Olympische droom voorbij. Spanje doet juist weer helemaal mee om een plek in de halve finales van het EK. Later deze woensdag spelen Polen en gastland Italië nog tegen elkaar.