België walst over Rusland heen en behoudt perfecte status

België heeft zaterdag ook de negende wedstrijd van de kwalificatie voor het EK in een ruime zege omgezet. De ploeg was al na een helft klaar met Rusland en is daardoor naast Italië nog altijd een van de twee landen met de perfecte score in deze cyclus.

Rusland
Rusland
1 - 4
België
België

De Belgen kennen een soevereine kwalificatiecyclus voor het EK, waarvoor het ticket al eerder werd bemachtigd. Voor de ploeg van bondscoach Roberto Martínez restte enkel nog het behouden van de perfecte status én het behalen van de groepswinst. Voor dat laatste was een gelijkspel tegen de Russen genoeg, maar België wilde duidelijk meer dan dat en walste in de eerste helft al over de thuisploeg heen.

De gebroeders Hazard grepen samen de hoofdrol in Sint-Petersburg. Na negentien minuten gaf Eden de bal af op Thorgan, die vanaf de linkerkant naar binnen draaide, kapte en snoeihard raak schoot in de linkerbovenhoek. Een klein kwartier later was het de beurt aan Eden, die de bal na terugkoppen van Romelu Lukaku achter doelman Guilherme vuurde. Een van de weinige Russische kansen in het eerste bedrijf werd vervolgens verprutst door Magomed Ozdoev en vijf minuten later counterde België zich naar 0-3. Kevin De Bruyne had alle ruimte en legde af op Eden Hazard, die de bal in het lege doel werkte.

Zo stond er bij rust al een ruime marge op het scorebord en die stond er ook aan het einde van de wedstrijd. Lukaku maakte er op aangeven van De Bruyne nog 0-4 van en kort daarna zorgde Georgi Dzhikiya in de rebound voor de eretreffer na een redding van Thibaut Courtois. Balen voor de doelman, want het was de eerste tegentreffer in 782 minuten en pas de tweede in deze kwalificatiereeks. Groter werd de schade voor de Belgen niet meer.

San Marino
San Marino
1 - 3
Kazachstan
Kazachstan

Kazachstan maakte al geen kans meer op plaatsing voor het EK, maar won wel de voorlaatste wedstrijd van de kwalificatiecyclus tegen San Marino. De puntloze voetbaldwerg maakte weinig kans. Door doelpunten van Baktiyor Zaynutdinov, Gafurzhan Suyumbayev en Aleksey Shchetkin stond het bij rust al 0-3. Na rust was er wel een hoogtepunt voor de thuisploeg, want Marco Bernardi zorgde een kwartier voor het einde voor de allereerste treffer in deze kwalificatie, na 46 tegengoals. Verder dan dat kwam de thuisploeg echter niet.

Cyprus
Cyprus
1 - 2
Schotland
Schotland

Schotland klom eerder op de dag over Cyprus heen door op het eiland met 1-2 te winnen. Ryan Christie opende de score en na de gelijkmaker van Georgios Efrem zorgde John McGinn voor de winnende treffer. Schotland heeft nu twaalf punten en mag via de play-offs van de Nations League nog hopen op EK-deelname.