België gaat na mislukt stadionplan voor Arena met bijzondere naam

Reacties

Het Koning Boudewijnstadion in Brussel staat voor een grondige renovatie én een naamsverandering. De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) wil dat De Rode Duivels vanaf 2022 aantreden in de vernieuwde thuishaven, die de naam Golden Generation Arena gaat krijgen. De plannen voor een compleet nieuwe voetbaltempel zijn daarmee definitief van de baan.

België gaat na mislukt stadionplan voor Arena met bijzondere naam

Het idee was eerst om het Koning Boudewijnstadion af te breken en elders in Brussel een nieuw voetbalstadion te doen verrijzen. In 2004 werd hier het eerste plan voor gepresenteerd. Anderlecht zou de vaste bespeler worden van de nieuwe voetbaltempel, die plaats moest gaan bieden aan veertigduizend toeschouwers. Het Eurostadion, zoals het moest gaan heten, zou ook het thuis van De Rode Duivels worden.

Onhaalbaar
De UEFA maakte in 2014 bekend dat Brussel een van de speelsteden zou zijn tijdens het EK van 2020. Drie groepswedstrijden en een achtste finale zouden in het Eurostadion gespeeld worden. Na een aantal jaar kwamen er echter steeds meer twijfels over de haalbaarheid van het project. Anderlecht trok zich begin 2017 terug. Een jaar later werd de omgevingsvergunning geweigerd door de Vlaamse overheid. De UEFA had Brussel toen al geschrapt als speelstad voor het EK. De vier duels worden over ruim een jaar in Londen gespeeld.

Het ontwerp van het Eurostadion, dat nooit gebouwd zal worden.
Het ontwerp van het Eurostadion, dat nooit gebouwd zal worden.

Aanvankelijk was er nog hoop voor de stadionplannen, maar niet meer voor het EK van 2020. Nu blijkt dat het plan definitief niet doorgaat en de KBVB kiest voor de renovatie van het Koning Boudewijnstadion. Het verouderde stadion wordt gemoderniseerd en zal vanaf 2022 veertigduizend toeschouwers kunnen herbergen. De Belgische bond maakte dinsdag op een persconferentie de naam Golden Generation Arena bekend.

Golden Generation Arena
'We hebben een uitzonderlijke generatie sporters. Het is onze overtuiging dat zij een nieuwe, moderne sporttempel verdienen: de Golden Generation Arena', zei KBVB-directeur Peter Bossaert. Onder anderen Eden Hazard, Jan Vertonghen en bondscoach Roberto Martínez keken toe. 'De staat van het huidige stadion is erbarmelijk. We moeten dit momentum aangrijpen om te beginnen met deze verbouwing.'

Het ontwerp van het nieuwe stadion is nog niet bekend. De KBVB start een wedstrijd waarbij studenten architectuur, bouwkunde en ingenieurswetenschappen hun ideeën kunnen inzenden. 'Zij kunnen het ontwerp binnenhalen. Het gaat om een echte renovatie van het stadion. Het stadion zal multifunctioneel moeten zijn, met voetbalveld en atletiekpiste. Maar idealiter ook mogelijk om concerten of een hockeywedstrijd te organiseren. We willen zoveel mogelijk sporten erin betrekken.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.