Belangrijke Europese week voor AZ, Willem II, de coëfficiënten en Ajax

Reacties

Het Nederlandse clubvoetbal staat aan de vooravond van een belangrijke Europese week, waarin er goede zaken kunnen worden gedaan op de UEFA-coëfficiëntenlijst.

Belangrijke Europese week voor AZ, Willem II, de coëfficiënten en Ajax
© Pro Shots
Dinamo Kiev
Dinamo Kiev
2 - 0
AZ
AZ
Progrès Niedercorn
Progrès Niedercorn
0 - 5
Willem II
Willem II

Dinsdagavond tracht AZ zich ten koste van Dinamo Kiev te kwalificeren voor de play-offs in de Champions League. De Alkmaarders zijn in alle scenario's al verzekerd van een optreden in de groepsfase van het Europa League-toernooi.

Woensdagavond is Willem II aan zet. De Tilburgers duelleren met het Luxemburgse Progrès Niedercorn om een plaatsbewijs voor de derde voorronde in de Europa League. Zowel AZ als Willem II speelt een uitwedstrijd en zoals bekend volgt er geen return; in het voortraject gaan alleen de play-offs in de Champions League over twee duels.

Aangepaste scores
Omdat bijna alle voorrondes over enkele duels te gaan, heeft de UEFA de scores voor de coëfficiëntenlijst iets aangepast ten opzichte van de normale methodiek in de kwalificatieronden. Een overwinning is goed voor anderhalve punt (in plaats van één punt), een remise leidt tot één punt (en niet zoals normaal een half punt) en bij een nederlaag wordt nog een half punt verdiend (in plaats van helemaal niets). De uitslagen na 120 minuten tellen mee voor de rangschikking. De uitkomst van een strafschoppenserie maakt voor de coëfficiëntenlijst geen verschil.

AZ en Willem II kunnen dus in totaal drie punten veroveren. Voor het landencoëfficiënt zou dit 0,6 punt voor Nederland betekenen, aangezien elke score moet worden gedeeld door het aantal clubs waarmee de Eredivisie de jaargang inzette, vijf dus. Nederland staat nu negende op de lijst en de achterstand op België bedraagt slechts 0,2 punt. Finishen in de toptien is cruciaal, want dan mag de kampioen van 2022 rechtstreeks de Champions League in.

Ajax
Ajax heeft na zes jaar weer eens de luxe dat het geen voorronden hoeft te spelen, maar ook voor de Amsterdammers wordt het een interessante week. Als Benfica dinsdagavond door PAOK Saloniki wordt geëlimineerd in de derde voorronde van de Champions League verdwijnt de ploeg van Erik ten Hag over twee weken bij de loting voor de groepsfase in Pot 2. In theorie kan dat een iets eenvoudigere poule betekenen, al zitten in Pot 4 clubs als Olympique Marseille en Borussia Mönchengladbach en telt Pot 3 zwaargewichten als Internazionale en RB Leipzig.

De huidige UEFA-coëfficiëntenlijst:

Land: Punten:
1. Spanje 80,640
2. Engeland 78,497
3. Italië 61,438
4. Duitsland 60,641
5. Frankrijk 50,165
6. Portugal 39,749
7. Rusland 35,382
8. België 31,300
9. Nederland 31,100
10. Oostenrijk 29,425
11. Turkije 27,900
12. Oekraïne 27,100
13. Schotland 26,125
14. Cyprus 25,250
15. Denemarken 24,500
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer AZ
Meer over AZ
Meer Willem II
Meer over Willem II
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.