Belachelijke kopstoot Coremans symbool voor verloren middag Sparta

Sparta Rotterdam heeft op bezoek bij FC Groningen een zeer vervelende middag beleefd. Sparta kreeg de beste kansen, Bryan Smeets schoot een strafschop belabberd in, Groningen kwam vervolgens met een van de spaarzame kansen op voorsprong en een black-out van Sparta-keeper Tim Coremans betekende niet alleen een volledig terechte rode kaart, maar ook een 2-0 eindstand.

FC Groningen
2 - 0
Sparta Rotterdam

Vooraf was in Groningen duidelijk dat twee ploegen met een prima organisatie tegenover elkaar stonden. De noorderlingen hadden tot zondag maar twaalf tegentreffers, Sparta zestien. In het geval van de Rotterdammers vielen negen van die goals in de duels met AZ en Ajax.

Al in de tweede minuut kreeg Halil Dervisoglu een kans om Groningen op een zeldzame tegentreffer in eigen huis te trakteren. Hij kopte in kansrijke positie precies in de handen van doelman Sergio Padt. Na kleine kansjes voor beide ploegen was het tot vijf minuten voor rust wachten op de volgende grote kans. Opnieuw was Dervisoglu dreigend, maar dit keer kopte Charlison Benschop de bal uit de doelmond.

Smeets
In de 53ste minuut kreeg Sparta de beste mogelijkheid om de score te openen. Bij een corner duwde Deyovaisio Zeefuik volledig onnodig Adil Auassar in de rug. Arbiter Kevin Blom had het niet gezien, maar gaf op attentie van de VAR toch een strafschop. Omdat Smeets de eerste strafschop van Sparta van dit seizoen zo slecht inschoot, kon Padt de bal klem pakken.

Door de penalty-misser kwam er wel wat vuur in de wedstrijd en dat werd alleen maar aangewakkerd toen Dervisoglu hard doorging op Mike te Wierik. Het publiek van Groningen was wakker geschud en wat volgde was een slotoffensief van de thuisploeg.

Omdat een knal van Ahmed El Messaoudi via de paal uit het doel bleef – de inzet was in de zeventigste minuut pas het eerste échte gevaar van de thuisploeg – en Zeefuik veel te wild naast en over schoot, leek Groningen op slechts tien treffers te blijven staan. Leek, want het was invaller Kaj Sierhuis die alsnog de ban brak. Hij schoot vijf minuten voor het einde tegendraads raak: 1-0.

Kopstoot
In blessuretijd sloegen bij Sparta de stoppen helemaal door. Doelman Coremans gaf, nota bene met de bal in zijn handen in zijn eigen strafschopgebied, doelpuntenmaker Sierhuis een kopstoot. Wat volgde op de belachelijke actie was een penalty, een buitenkansje dat Benschop zich niet liet ontnemen. Behalve de punten zal Sparta de goalie dus ook lang moeten gaan missen door een flinke schorsing. Kort na het moment van kortsluiting werd afgefloten, waardoor beide ploegen in de middenmoot bivakkeren.