Bekersprookje: ADO schakelt Sparta uit na rake kopbal doelman Koopmans

Een wereldgoal van Danzell Gravenberch leek lange tijd het bekerduel tussen ADO Den Haag en Sparta Rotterdam te beslissen, maar een andere wereldgoal verpestte de heldenrol voor de Sparta-spits. Nota bene ADO Den Haag-doelman Luuk Koopmans knikte in blessuretijd op weergaloze wijze de 1-1 binnen. Uiteindelijk nam ADO de penalty's beter dan Sparta.

ADO Den Haag
ns
1 - 1
Sparta Rotterdam

Het duel tussen ADO Den Haag en Sparta Rotterdam was ook een duel tussen coaches en goede vrienden Aleksandar Rankovic en Henk Fraser. Rankovic was tot afgelopen zomer immers assistent-coach bij Sparta onder Fraser, maar staat sinds dit seizoen op eigen benen voor de groep in Den Haag. Maar het bekerduel was vooral ook een duel tussen ploegen die op zoek waren naar een opsteker. Sparta Rotterdam won dit Eredivisie-seizoen nog helemaal niet en ook ADO Den Haag moet het vooralsnog doen met één zege uit de eerste zes wedstrijden.

In de beker begonnen de ploegen flink gewijzigd. Bij Sparta maakten Danzell Gravenberch en Sven Mijnans hun basisdebuut en nam Maduka Okoye de plek onder de Sparta-lat over van Benjamin van Leer terwijl ADO zes wijzigingen aanbracht met basisplaatsen voor Boy Kemper, Raven Morrison, Andrei Ratiu, Ilay Elmkies, Dario Del Fabro en Michiel Kramer.

De sterk gewijzigde teams stapelden de kansen bepaald niet op voor rust, maar een goal was er wel te bewonderen. Gravenberch mocht zoals gezegd voor het eerst in de basis beginnen van Fraser en dat vertrouwde schaadde hij niet. Met een heerlijke pegel in de bovenhoek ramde hij vijf minuten voor rust de 0-1 tegen de touwen. Kort daarna was Abdou Harroui meteen dicht bij de 0-2, maar de stand bleef tot de rust op 0-1 staan.

Na rust waren er meer kansen te noteren. Harroui en Mijnans stuitten op Luuk Koopmans, Okoye had een geweldige redding in huis op een schot van Kemper en ook Morrison stuitte op de debuterende Sparta-doelman. De in Duitsland geboren Nigeriaan keepte daarmee een puike eerste partij voor Sparta, maar hij werd in de blessuretijd alsnog geklopt. Nota bene ADO-doelman Koopmans, die vlaak daarvoor redding bracht op een levensgrote kans van Harroui, kwam mee naar voren bij ADO en knikte op weergaloze wijze de 1-1 tegen de touwen. Hij zorgde er zodoende voor dat de ploegen moesten verlengen en Martin Hansen, die in 2015 als ADO-doelman scoorde tegen PSV, heeft een opvolger.

In de verlenging werd niet gescoord door beide ploegen, al was Nikos Karelis tot twee keer toe wel dichtbij namens ADO Den Haag. De Griekse spits kreeg het mede dankzij Okoye echter niet voor elkaar om te scoren en dus moesten penalty's de beslissing brengen. Een uitgelezen mogelijkheid voor Koopmans om na zijn fraaie goal ook in de penaltyserie de heldenrol op zich te nemen. Dat lukte niet, maar dat was ook niet nodig, want Vriends schoot namens Sparta op de lat. Hij was de enige die miste en dus meldt ADO zich in de volgende ronde van het TOTO KNVB-bekertoernooi.