Bekerspecialist AZ vernedert dramatisch PEC Zwolle

Reacties

AZ heeft met een zeer overtuigende zege de kwartfinale van het TOTO KNVB-Bekertoernooi bereikt. Het toch al geplaagde PEC Zwolle beleefde een dramatische avond.

Bekerspecialist AZ vernedert dramatisch PEC Zwolle
AZ
AZ
5 - 0
PEC Zwolle
PEC Zwolle

Bij AZ is John van den Brom bezig aan zijn afscheidstournee. De trainer, die na dit seizoen wordt opgevolgd door zijn assistent Arne Slot, wil het liefst met een prijs afzwaaien in Alkmaar. Het toernooi om de KNVB-beker biedt daartoe een mooie gelegenheid.

De volgende stap op weg naar dat afscheidscadeau werd dinsdag overtuigend gezet. Halverwege de eerste helft kon een plaats in de kwartfinale de Alkmaarders al nauwelijks meer ontgaan. In de tiende minuut was het Oussama Idrissi die met een kenmerkende goal de ontmanteling van PEC inleidde. Vanaf links kwam hij naar binnen om vervolgens met rechts de bal in de verre hoek te schieten.

Niet veel later ontsnapte PEC op miraculeuze wijze aan de 2-0. Mats Seuntjens lobde de bal over doelman Diederik Boer, maar zag tot zijn verbazing dat de bal door het effect op de doellijn stuiterde en vervolgens weer het veld in.

Het was uitstel van executie. Idrissi verdubbelde in de achttiende minuut de marge. Van dichtbij knalde hij de bal achter Boer nadat Seuntjes de bal na een strakke pass van Adam Maher met zijn hoofd panklaar had neergelegd. AZ kreeg vrij spel van PEC. In de 26ste minuut werd dat onderstreept door de 3-0. Calvin Stengs stuurde met buitenkant voet Fredrik Midtsjø weg. Diens voorzet werd van dichtbij door Guus Til tot een assist gepromoveerd.

Het leed voor de Zwolse gasten in de eerste helft was daarmee nog niet geleden. Na onnodig balverlies van Bram van Polen kon Seuntjens opstomen naar het PEC-doel. De jarige Thomas Lam, die in de beginfase nog de paal had geraakt, koos ervoor hem met een overtreding af te stoppen. Scheidsrechter Dennis Higler kon niets anders dan Lam de rode kaart voor te houden.

Met een man meer had AZ nog meer de vrije hand de status van cupfighter extra kleur te geven. De Alkmaarse formatie ging door op dezelfde weg, hetgeen leidde tot de ene na de andere aanval en tot goals van Seuntjens en Midtsjø als tastbaar resultaat.

De Alkmaarse club schaarde zich zodoende met zeer overtuigende cijfers voor de achtste keer op rij voor de kwartfinale. Afgelopen zeven jaar was die fase van het toernooi slechts één keer ook het eindstation.

De vreugde bij AZ staat in schril contrast met de stemming bij PEC. Door de kansloze bekeruitschakeling is de toch al grote druk op John van 't Schip verder toegenomen. De trainer houdt zich nog op de vlakte over zijn toekomst, maar de resultaten van de laatste weken spreken allerminst in het voordeel van de oud-international met een aflopend contract. Vrijdag wacht PEC met een bezoek aan VVV-Venlo een laatste kans om 2018 positief af te sluiten.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.