Bekerheld Dost schiet Sporting als supersub naar halve finale

Reacties

Dankzij goudhaantje Bas Dost heeft Sporting Lissabon de halve finale van de Taça de Portugal, het Portugese bekertoernooi, bereikt. De Nederlandse spits begon op bezoek bij Cova Piedade op de bank, maar zorgde als invaller voor de winnende treffer: 1-2.

Bekerheld Dost schiet Sporting als supersub naar halve finale

Sporting had het bijzonder lastig op bezoek bij de nummer dertien van het tweede niveau van Portugal. Pas na 53 minuten spelen wist het een bres te slaan in de defensie van Cova Piedade, met dank aan de in de rust ingevallen Bruno Fernandes. De middenvelder was tegelijk met Dost binnen de lijnen gekomen. De Nederlander begon net als zijn Portugese ploeggenoot op de bank, maar mocht halverwege opdraven om voormalig FC Twente-vedette Bryan Ruíz te vervangen. Die dubbele wissel bleek een gouden zet van trainer Jorge Jesus.

Want na de 1-1 van Fernandes, kroonde Dost zich tot matchwinner. Dat kondigde zich in het laatste kwart van de wedstrijd overigens al nadrukkelijk aan. Eerst kon de Cova Piedade-verdediging ternauwernood voorkomen dat Dost de bal voor het intikken had. Dat ging ten koste van een corner, die door de spits vervolgens gevaarlijk richting doel werd gekopt. Een kwartier voor het einde werd een volgende hoekschop de dappere thuisploeg fataal. De bal werd doorgekopt, waarna goudhaantje Dost op de rand van het vijfmetergebied opdook en met de punt van zijn rechterschoen de winnende 1-2 binnentikte.

Zo trekt Dost zijn ongekende vorm vrolijk door. Afgelopen zondag was hij nog de gevierde man door in competitieverband - ondanks slechts dertien (!) balcontacten - een hattrick te laten aantekenen. Daarmee had hij een enorm aandeel in de 5-0 overwinning op Marítimo. Zijn hattrick bracht de spits een mijlpaal: na 48 duels in de Primeira Liga staat de teller op vijftig doelpunten. Dit seizoen staat hij in totaal op zestien doelpunten in zeventien competitieduels.

Sporting staat nu in de halve finale van het bekertoernooi, waarin het mogelijk rivaal FC Porto treft. Die ploeg gaat donderdag in haar kwartfinale op bezoek bij Moreirense. In de andere halve finale staan CD Aves en Caldas SC (van het derde niveau) tegenover elkaar. De beide ontmoetingen gaan over twee duels.

'Je schrikt je rot van de statistieken van Bas Dost, maar hij maakt wel een hattrick.'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.