Bekerblamage NAC Breda tegen Achilles '29, VVSB stunt weer eens

NAC Breda heeft zich woensdag geblameerd in de eerste ronde van het KNVB-bekertoernooi door met 4-3 bij Tweede Divisionist Achilles '29 te verliezen. VVSB stuntte tegen Telstar en Excelsior verloor van SC Heerenveen in een Eredivisie-onderonsje.

Achilles '29 - NAC Breda 4-3
Rai Vloet nam NAC Breda zaterdag bij de hand met twee goals tegen FC Groningen (2-1) en was ook woensdag snel succesvol. De voormalige PSV'er trof in de zevende minuut doel na een hoekschop van Angeliño. Via Imran Oulad Omar herstelde Achilles '29 de balans, maar dankzij een goal van Karol Mets ging NAC Breda alsnog rusten met een voordelige marge.

Het bleek niet de opmaat tot een zorgeloze tweede helft voor NAC Breda, integendeel. Achilles '29 maakte na rust namelijk opnieuw een achterstand ongedaan; deze keer verzilverde Boy van de Beek een strafschop. In de 64ste minuut kwam de Tweede Divisionist zelfs aan de leiding dankzij Niels Wouters. NAC Breda verloor in de slotfase Vloet, die een directe rode kaart kreeg voor een zware charge. Debutant Thomas Enevoldsen liet diep in de blessuretijd nog de 4-3 aantekenen, een doekje voor het bloeden voor NAC.

VVSB-Telstar 4-1
In het seizoen 2015/16 zorgde VVSB voor een sprookjesachtig bekerseizoen door de halve finale te bereiken. De ploeg uit Noordwijkerhout maakte zijn faam als stuntploeg woensdag meer dan waar. Het leek een eenvoudige avond te worden voor het in de Jupiler League nog ongeslagen Telstar. Andrija Novakovich maakte er 0-1 van in de achtste minuut door een strafschop te benutten, waarna VVSB-speler Peet van der Slot een kwartier later een rode kaart incasseerde.

Mohamed Osrouti maakte er echter een onvergetelijke avond voor de VVSB-fans van door zowel vlak voor als vlak na rust te scoren. Bij die tweede treffer profiteerde hij van een mislukte terugspeelbal van Toine van Huizen. In de slotfase maakten VVSB er via Tim de Rijk en uitblinker Osrouti zelfs 4-1 van.

Excelsior - SC Heerenveen 1-2
Afgelopen zaterdag stond dit affiche in de Eredivisie op de rol, destijds met SC Heerenveen als winnaar: 1-2. Voor deze bekerconfrontatie voerde trainer Jurgen Streppel van de Friezen nogal wat mutaties door. Zo stonden Martin Hansen, Stijn Schaars, Kik Pierie en Reza Ghoochannejhad niet aan de aftrap, waar Wout van der Steen en Henk Veerman wel mochten starten.

SC Heerenveen brak al in de achtste minuut de ban. Op aangeven van Veerman trof Arber Zeneli doel, waarmee de aanvaller alweer voor het derde duel op rij trefzeker was. De international van Kosovo had de smaak te pakken: na een kwartier klopte hij doelman Ogmundur Kristinsson voor een tweede maal.

In de tweede helft keerde SC Heerenveen-doelman Van der Steen een strafschop van Zakaria El Azzouzi. De aanvaller mocht aanleggen na een handsbal van Denzel Dumfries. Even later had Mike van Duinen wél succes vanaf elf meter. De 1-2 luidde een spannende slotfase in, maar SC Heerenveen hield stand.

VI's Chris Tempelman bespreekt Excelsior - SC Heerenveen.

Ajax (amateurs) - FC Utrecht 0-6
Niet de profs, maar de amateurs van Ajax mochten voor de verandering eens aantreden in de Johan Cruijff Arena. De underdog moest al snel in de achtervolging. Cyriel Dessers zorgde in de negende minuut voor de 0-1 door een voorzet van Sean Klaiber op waarde te schatten. Nog voor rust demarreerde FC Utrecht naar een 0-6 voorsprong via doelpunten van nogmaals Dessers, Yassin Ayoub, Lukas Görtler, Matthew Willock (een fraaie lob) en Zakaria Labyad. In de tweede helft werden de amateurs van Ajax, waar Stefano Seedorf nog inviel, gespaard.

CSV Apeldoorn - Willem II 2-4
Hoofdklasser CSV Apeldoorn bood Willem II in de eerste helft knap tegenstand, maar zocht toch de kleedkamer op met een 0-2 achterstand. In de veertigste minuut opende Ben Rienstra de score, waarna Kostas Tsimikas er razendsnel een tweede goal aan vastplakte. Diezelfde Tsimikas was na de hervatting de maker van de 0-3, waarna ook Fran Sol een duit in het zakje deed. In de slotfase liet Willem II de thuisploeg nog terugkomen tot 2-4.

ONS Sneek - FC Twente 1-3
FC Twente boekte zondag een zeer knappe 4-0 overwinning op FC Utrecht en werd woensdag in elk geval niet het slachtoffer van een bekerstunt. Halverwege leidde de landskampioen van 2010 al met 0-2. Haris Vuckic en Adnane Tighadouini lieten zich fêteren als doelpuntenmaker. Ook na rust was een zomerse nieuwkomer trefzeker namens FC Twente, en wel Michael Liendl. De eer van ONS Sneek werd gered door Curty Gonzales, die op magistrale wijze scoorde.