Bekende speler in Iran gearresteerd, Ghoochannejhad maakt zich zorgen

Reacties

In Iran is voetballer Voria Ghafouri gearresteerd. De international, die geen deel uitmaakt van de WK-selectie, werd na een training met zijn club Foolad Khuzestan opgepakt omdat hij 'propaganda tegen de staat' zou hebben verspreid en het nationale elftal zou hebben geschaad.

Bekende speler in Iran gearresteerd, Ghoochannejhad maakt zich zorgen
© NOS
Wales
Wales
0 - 2
Iran
Iran

Ghafouri is een bekende speler in Iran: hij droeg 28 keer het shirt van de nationale ploeg en behoorde tot de voorselectie voor het WK 2018. Hij is van Koerdische komaf en heeft op sociale media gezegd dat de Iraanse regering moet stoppen met het doden van Koerden. In het verleden werd hij al eens gearresteerd voor het uiten van kritiek op de minister van Buitenlandse Zaken.

In de afgelopen dagen werd de 35-jarige Ghafouri er door ministers van beschuldigd een Koerdische separatist te zijn, maar hij gaf aan zijn leven te willen geven voor Iran. Ghafouri steunt de demonstraties die momenteel gaande zijn tegen de regering van Iran, waaronder in de Koerdische regio in het westen. Hij uitte ook sympathie voor de nabestaanden van de overleden Mahsa Amini.

Reza Ghoochannejhad, die in de nationale ploeg van Iran samenspeelde met Ghafouri, vertelde vrijdag bij de NOS over de arrestatie. 'Hij ging naar de club om te trainen en is op de club opgepakt, omdat hij zich heeft uitgesproken over de protesten die gaande zijn. Hij heeft de bevolking een steuntje in de rug gegeven door een statement te maken en is opgepakt', zei hij kort voor de wedstrijd van Iran tegen Wales.

'Het wordt er niet rustiger op. Dat maakt het wel heel lastig voor de spelers om zich te focussen. Dat kon je ook in de eerste wedstrijd zien', zei Ghoochannejhad, die niet durfde te zeggen of de spelers van Iran na thuiskomst hetzelfde lot staat te wachten. Zij weigerden voorafgaand aan de eerste WK-wedstrijd het volkslied te zingen. 'Dat zal moeten blijken na het toernooi. De jongens hebben een statement gegeven. Vanuit het oogpunt van de bevolking is dat een beetje mosterd na de maaltijd, maar ze hebben wel een statement gemaakt dat ze ertegen zijn.'

'Dat is niet goed gevallen bij het regime, maar de bevolking vond dat ze te laat waren', vervolgde de oud-speler van onder meer SC Heerenveen en PEC Zwolle. 'Ze werden vergeleken met andere atleten of acteurs die wel op eigen initiatief een statement hadden uitgebracht, met alle gevolgen van dien. De spelers van Iran hebben het gedaan onder druk van de bevolking. Dat is wel goed, maar ze zitten in een spagaat.'

Wereldkampioenschap

Stand Groepsfase Groep B Wereldkampioenschap 2022 Qatar

Wereld

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Engeland
3
2
1
0
9-2
+7
7
2
Verenigde Staten
3
1
2
0
2-1
+1
5
3
Iran
3
1
0
2
4-7
-3
3
4
Wales
3
0
1
2
1-6
-5
1
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Wil jij alles lezen over het WK en nog dichter bij de actie komen? Word dan nu hier lid van VI PRO en krijg gratis onze exclusieve WK-special (t.w.w. €9,99) bij een maandelijks opzegbaar abonnement.

Ben je al lid van VI PRO? Bestel dan hier de WK-special met 30% korting.
Word nu lid van VI PRO
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.