Bayern verbreekt Nagelsmann-vloek, puntenverlies Dortmund na wereldgoal

Na een moeizame start heeft Bayern München zaterdag afgerekend met 1899 Hoffenheim (5-2). Het was de eerste keer dat trainer Julian Nagelsmann als eindverantwoordelijke van Hoffenheim verloor van Bayern. Borussia Dortmund kreeg op wel heel fraaie wijze een nieuwe klap te verwerken.

Bayern München - 1899 Hoffenheim 5-2
In de laatste drie competitiewedstrijden tegen Hoffenheim wist Bayern niet te winnen en dus ging Nagelsmann met het beproefde recept het duel met Der Rekordmeister in.

Dit wierp al vroeg zijn vruchten af, want Bayern keek na nog geen kwartier tegen een 0-2 achterstand aan. Uitgerekend Bayern-huurling Serge Gnabry vertolkte een hoofdrol bij Hoffenheim. Met een droge knal maakte hij in de twaalfde minuut de 0-2. Daarvoor leek de tweevoudig international van Duitsland nog de schlemiel te worden. De aanvaller miste in de derde minuut een penalty, maar zag tot zijn opluchting Mark Uth de rebound benutten.

De ongenaakbare koploper Bayern keek eerder dit seizoen tegen Hoffenheim ook al tegen een 2-0 achterstand aan, toentertijd lukte het de club niet om dat recht te zetten. In eigen huis ging dit beter, want nog voor het half uur kwam Bayern naast Hoffenheim. Robert Lewandowski verlengde zijn abonnement op thuisdoelpunten met een intikker, Jérôme Boateng kopte een loepzuivere corner van Arjen Robben binnen: 2-2.

In de tweede helft rekende Bayern definitief af met de Nagelsmann-vloek. Het verzet van Hoffenheim brak na een uur, toen de thuisclub twee keer kort achter elkaar scoorde. Kingsley Coman plaatste de bal met een mooie krul in de verre hoek, Robben liet zijn tweede assist uit een corner noteren. De Nederlander vond ditmaal het hoofd van Arturo Vidal, die zijn kopgoal na raadpleging van de doellijntechnologie toegekend zag worden.

Het slotakkoord was voor uitgerekend invaller Sandro Wagner, die deze winter overkwam van Hoffenheim en met een intikker zijn eerste in het shirt van Bayern maakte. Door de overwinning behoudt Bayern zijn riante voorsprong in de Duitse competitie. Na twintig duels staat de koploper liefst zestien punten voor op runner-up Schalke 04.

Borussia Dortmund - SC Freiburg 2-2
Borussia Dortmund ontsnapte in blessuretijd aan een nederlaag tegen SC Freiburg en dat was vooral voor Nils Petersen erg zuur. De aanvaller leek in het Signal Iduna Park de matchwinner te worden, met zijn fenomenale treffer in de 68ste minuut. Petersen onderschepte een pass van Nuri Sahin en schoot van ruim dertig meter afstand in een keer op doel, waarmee hij de ver uit zijn doel staande Roman Bürki passeerde. Lang leek deze wereldgoal Freiburg de drie punten op te gaan leveren, maar in blessuretijd schoot Jeremy Toljan alsnog de 2-2 tegen de touwen.

De laatste treffer van de wedstrijd was zodoende voor Dortmund en dat gold ook voor het openingsdoelpunt. Met Arsenal-doelwit Pierre-Emerick Aubameyang gewoon in de basis kwam de thuisploeg in de negende minuut op voorsprong, toen de bal na een onoverzichtelijke situatie voor het Freiburg-doel toevallig bij Shinji Kagawa kwam. De Japanner opende met een halve omhaal op fraaie wijze de score. Freiburg liet het hoofd niet hangen en kwam na ruim twintig minuten op gelijke hoogte via een intikker van Petersen. Aangever Janik Haberer had de bal nog maar net binnen weten te houden.

Freiburg kwam door gegrabbel van Bürki zes minuten voor rust zelfs bijna op voorsprong. De keeper van Dortmund blunderde bij een schot van Lukas Kubler, maar had het geluk dat hij de bal nog net voor de doellijn kon stoppen. In de tweede helft ging het alsnog mis voor BVB: nadat Kagawa namens de thuisploeg in het zijnet had geschoten zette Petersen Freiburg met een geweldige treffer op een 1-2 voorsprong. Dortmund probeerde in het restant nog van alles om in ieder geval nog een punt te pakken en werd daarvoor in blessuretijd beloond, toen Toljan met een knappe volley voor de 2-2 zorgde. Zo werd een nederlaag in extremis voorkomen.

VfB Stuttgart - Schalke 04 0-2
Na drie competitieduels op rij zonder overwinning kon Schalke 04 op bezoek bij VfB Stuttgart weer eens juichen. De bezoekers stonden al binnen de eerste twintig minuten op een riante 0-2 voorsprong: Naldo opende na een klein kwartier de score met een kopbal uit een indraaiende vrije trap van Daniel Caligiuri en vijf minuten later verdubbelde Amine Harit met een benutte strafschop de marge. Laatstgenoemde mocht aanleggen na een domme overtreding van Stuttgart-nieuwkomer Jacob Bruun Larsen op Leon Goretzka.

Verdediger Naldo maakte alweer zijn vijfde competitiegoal van dit seizoen.

Stuttgart speelde een belabberde eerste helft, maar kreeg in de blessuretijd via Mario Gómez toch nog een enorme kans op de aansluitingstreffer. Schalke was dus gewaarschuwd voor de tweede helft en wist dat de wedstrijd nog niet gespeeld was. Yevhen Konoplyanka had twintig minuten na rust voor de beslissing moeten zorgen, toen hij na een counter door Harit voor een open goal werd gezet. Konoplyanka schoof de bal echter naast en schreef daarmee een enorme misser op zijn naam. Vervelende gevolgen voor Schalke had dit verder niet; de 0-2 voorsprong kwam nooit in gevaar. Schalke staat door deze zege tweede in de Bundesliga.

RB Leipzig - Hamburger SV 1-1
Zoals wel vaker de laatste seizoenen vecht Hamburger SV tegen degradatie en toen de eerste twee duels in 2018 ook verloren gingen, greep de clubleiding in. Trainer Markus Gisdol werd ontslagen en Bernd Hollerbach kreeg als opdracht mee om HSV in de Bundesliga te houden. De nieuwe trainer koos voor Rick van Drongelen in het hart van zijn defensie. De van Sparta Rotterdam overgekomen centrumverdediger zat de laatste maanden veel op de bank.

Het begin van HSV was niet goed tegen RB Leipzig. Al in de negende minuut kopte Bruma op knappe wijze tegendraads raak. De uitclub ging op zoek naar de gelijkmaker en vond deze twintig minuten later. Filip Kostic werd diep weggestuurd, omspeelde de keeper en plaatste de bal in het lege doel.

In de tweede helft verdedigde HSV met succes het punt tegen Leizpig. De club is weliswaar niet uit de gevarenzone in Duitsland, maar kan elk punt gebruiken in de strijd tegen degradatie. Leipzig lijdt duur puntenverlies en ziet Schalke 04 en Bayern uitlopen.

Rick van Drongelen speelde de volledige wedstrijd tegen RB Leipzig.

1. FC Köln - FC Augsburg 1-1
Jeffrey Gouweleeuw miste voor zaterdag nog geen enkele minuut in dit seizoen bij FC Augsburg, maar daar kwam op bezoek bij 1. FC Köln verandering in. De verdediger kreeg last van zijn knie en moest zich halverwege het duel laten vervangen door Kevin Danso. Op dat moment stond Augsburg al op een 1-0 achterstand, door een fraai binnengeschoten vrije trap van Milos Jojic. De tweede helft stond zodoende voor de bezoekers in het teken van de jacht op de gelijkmaker. Die werd twaalf minuten voor tijd gevonden: Francisco Caiuby kopte uit een hoekschop de 1-1 binnen. Augsburg staat nu achtste in de Bundesliga en Köln staat nog onderaan.

Bekijk hier de complete stand in de Bundesliga.