Bayern München wint de treble: de records op een rij

Reacties

Bayern München heeft zondag voor de zesde keer in de historie de Champions League / Europa Cup I gewonnen. Daarmee stijgen de Duitsers naar de derde plaats op de ranglijst van meest succesvolle clubs in Europa.

Bayern München wint de treble: de records op een rij
© Pro Shots
PSG
PSG
0 - 1
Bayern München
Bayern München

Alleen Real Madrid (dertien keer) en AC Milan (zeven keer) kroonden zich vaker tot koning van Europa. Liverpool staat net als Bayern op zes titels. De club uit München schrijft bovendien historie door al zijn elf wedstrijden te hebben gewonnen. Dat kregen zelfs de meest dominante teams uit de geschiedenis van het toernooi niet voor elkaar.

Voor Bayern is het de eerste Champions League-trofee sinds 2013. Toen maakte Arjen Robben de winnende goal in de finale tegen Borussia Dortmund. In 2001 was doelman Oliver Kahn de grote man: Valencia werd na een 1-1 remise verslagen in de strafschoppenreeks. De eerste drie Champions League-zeges kwamen achter elkaar: in 1974, 1975 en 1976 werd gewonnen van respectievelijk Atlético Madrid, Leeds United en Saint-Étienne.

Met het winnen van de Champions League completeert Bayern bovendien de treble. Het is pas de negende keer in de historie van het voetbal dat een club de landstitel, de nationale beker en de Champions League wint. Barcelona deed het twee keer: in 2009 en in 2015, Bayern lukte het onder Jupp Heynckes in 2013. De andere clubs die de treble wonnen zijn Celtic (1967), Ajax (1972), PSV (1988), Manchester United (1999) en Internazionale (2010).

Bayern kwam dit toernooi 43 keer tot scoren in elf wedstrijden. Dat is geen record: in het seizoen 1999/00 maakte Barcelona 45 treffers. De Catalanen hadden daar wel zestien wedstrijden voor nodig, het gemiddelde is duidelijk in het voordeel van de Duitsers.

Door de zege op PSG kwalificeert Bayern zich automatisch voor de strijd om de Europese Super Cup. Sevilla, winnaar van de Europa League, is daarin de tegenstander. Het duel wordt op 24 september gespeeld in de Puskás Arena in Boedapest.

Bekijk hier al onze video's
Meer Bayern München
Meer over Bayern München
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.