Bayern kan historie schrijven met ultieme CL-specialist Heynckes

Reacties

Jupp Heynckes kan de komende wedstrijden historie schrijven in de Champions League. De 72-jarige trainer van Bayern München haalde tot nu toe altíjd de finale van het belangrijkste bekertoernooi voor clubs in Europa en zou de tweede treble van zijn carrière kunnen winnen. Dan moet hij wel afrekenen met zijn oude club en de winnaar van de twee laatste edities: Real Madrid.

Bayern kan historie schrijven met ultieme CL-specialist Heynckes

En dat wordt geen gemakkelijke opgave, weet Bayern-aanvaller Thomas Müller. 'In mijn jeugd waren er altijd wedstrijden tussen Bayern en Real Madrid. Bayern won er een paar en verloor er een paar. Het zijn altijd spannende en vermakelijke wedstrijden geweest', blikt Müller op de website van de UEFA vooruit richting het heenduel van woensdag in München.

De laatste twee keer dat de twee grootmachten elkaar troffen, was Real de sterkste. Vorig jaar won De Koninklijke in de kwartfinale na een zinderende verlenging (4-2), in 2014 walste het in de return van de halve finale over Der Rekordmeister heen (0-4). De laatste zege van Bayern op Real dateert van het seizoen 2011/12, toen het de finale bereikte door in Madrid de strafschoppenserie te winnen.

Mede door die zwaarbevochten zege bereikte Heynckes in de drie seizoenen waarin hij aan de Champions League deelnam, telkens de eindstrijd. In 1997/98 met Real, in 2012 en 2013 met Bayern. Toni Kroos weet het nog maar al te goed. 'We waren zó dicht bij het winnen van de Champions League-finale in 2012, dat deed echt pijn bij de hele club. We wilden dat het jaar daarop goedmaken.'

Arjen Robben kan wel door de grond zakken nadat Bayern München de CL-finale van 2012 na penalty's heeft verloren van Chelsea. In de verlenging mist Robben een strafschop.
Arjen Robben kan wel door de grond zakken nadat Bayern München de CL-finale van 2012 na penalty's heeft verloren van Chelsea. In de verlenging mist Robben een strafschop.

En dat deden de mannen van Heynckes. Chelsea bezorgde Bayern in 2012 een trauma door, nota bene in de Allianz Arena, de Cup met de Grote Oren te winnen. Het winnen van de treble vergoedde veel. 'Dat was echt uitzonderlijk', blikt Kroos, nu speler van Real, terug. 'Heynckes speelde een belangrijke rol door de juiste conclusies te trekken uit 2012, toen we in alle competities tweede werden.'

Pensioen
Heynckes ging na het legendarische seizoen 2012/13 met pensioen, maar keerde dit seizoen terug na het ontslag van Carlo Ancelotti en kreeg Bayern razendsnel weer aan de praat. 'Hij is een toptrainer', weet Kroos uit eigen ervaring. 'Hij heeft het gevoel bij de hele ploeg veranderd. Sinds zijn komst spelen ze veel beter, dus ik denk dat ze nu lastiger te verslaan zijn dan vorig jaar.'

Al is het maar omdat Bayern, kampioen en finalist in de strijd om de DFB-Pokal, vastberaden is Heynckes zijn tweede treble te bezorgen. 'In 118 jaar hebben we de treble één keer gewonnen, met één trainer: Jupp Heynckes. Het zou echt ongelooflijk zijn voor een trainer om dat twee keer te bereiken (nog nooit gebeurd, red.), dus we zijn enorm gemotiveerd', stelt Müller.

De spelers van Bayern München zijn uitzinnig van vreugde na het winnen van de Champions League in 2013. Voor Jupp Heynckes betekende het zijn tweede eindzege in het toernooi, na die van 1998 met Real Madrid.
De spelers van Bayern München zijn uitzinnig van vreugde na het winnen van de Champions League in 2013. Voor Jupp Heynckes betekende het zijn tweede eindzege in het toernooi, na die van 1998 met Real Madrid.

Dat Heynckes in zijn vierde CL-seizoen voor de vierde keer de finale kan bereiken, kan Müller bijna niet bevatten. 'Een bizarre statistiek.' Als het aan Kroos ligt, gaat dat uiteraard niet gebeuren. Real toont dit CL-seizoen immers andermaal aan er staan als het móét. 'Deze competitie is de moeilijkste om te winnen. Dat haalt misschien wel speciale krachten in ons naar boven.'

Unicum
Real kan de CL voor de derde keer op rij winnen, een unicum in het huidige format en in het Europa Cup I-toernooi voor het laatst vertoond in de jaren zeventig (Ajax/Bayern). 'We hebben veel ervaring met het spelen van grote wedstrijden en raken niet in paniek als het even tegenzit', verklaart Kroos. 'We weten dat we iedereen kunnen verslaan en een wedstrijd altijd kunnen kantelen.'

Het is volgens Kroos de verdienste van Zinedine Zidane. 'Hij heeft als speler van wereldklasse zelf alles meegemaakt, daarom accepteren we wat hij zegt en proberen we dat uit te voeren. Hij heeft geen megafoon nodig, we luisteren naar hem', aldus de Duitse spelmaker over de Franse trainer, die de CL net als Heynckes voor de derde keer kan winnen, een evenaring van het record van Carlo Ancelotti.

Ongenaakbaar Bayern München vreest voor doelpuntenmachine Ronaldo

EUROPESE CLUBS DIE DE TREBLE WONNEN

Club Trebles Jaar
Barcelona (Spa) 2 2009, 2015
Celtic (Sch) 1 1967
Ajax (Ned) 1 1972
PSV (Ned) 1 1988
Manchester United (Eng) 1 1999
Internazionale (Ita) 1 2010
Bayern München 1 2013
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.