Bayern heeft Dortmund te pakken, driftige Rekik krijgt rood

Bayern München is helemaal terug in de strijd om de Duitse landstitel. De ploeg van Niko Kovac won zaterdag van 'angstgegner' Hertha BSC en heeft nu evenveel punten als koploper Borussia Dortmund, dat nog wel een duel tegoed heeft en zondag tegen het Bayer Leverkusen van oud-trainer Peter Bosz speelt. Bij Hertha haalde Karim Rekik het eindsignaal niet.

Bayern München
1 - 0
Hertha BSC
Hertha BSC

Nog altijd geen Arjen Robben (dijbeen- en heupblessure) bij Bayern München, dat voor zaterdag zijn laatste vier competitiewedstrijden tegen Hertha BSC niet won. In de laatste twee Bundesliga-duels met Hertha wist Bayern zelfs niet te scoren (2-0 nederlaag en 0-0 gelijkspel) en ook zaterdag had der Rekordmeister het erg lastig met de ploeg uit de hoofdstad. Hertha leek in de twaalfde minuut op voorsprong te komen via Davie Selke. Zijn goal werd terecht afgekeurd vanwege buitenspel.

Met Rekik in de verdediging gaf Hertha in de eerste helft nauwelijks wat weg aan Bayern. De regerend landskampioen speelde slordig en kwam met de schrik vrij toen Jérôme Boateng een inzet van Salomon Kalou nog net voor de doellijn weghaalde. Tien minuten in de tweede helft kwam Hertha opnieuw bijna op voorsprong. Selke slaagde erin om Manuel Neuer te passeren, maar Joshua Kimmich schoot zijn doelman te hulp en greep net op tijd in.

Niet lang na deze kans kwam Bayern uit een standaardsituatie op voorsprong. Hertha-keeper Rune Jarstein schatte de hoekschop van James Rodríguez verkeerd in en dat bracht Javi Martínez in staat om de 1-0 binnen te koppen. Bayern nam na deze goal de regie over de wedstrijd over en trok de voorsprong zonder al te veel problemen over de streep. De ploeg van Kovac eindigde met elf tegen tien, omdat Rekik kort voor tijd een directe rode kaart kreeg. De Nederlander kreeg het aan de stok met Robert Lewandowski en nadat hij was opgevangen door Rekik en theatraal naar de grond was gegaan, werd Rekik weggestuurd.

Voor Karim Rekik werd het een middag om snel te vergeten.

Door de overwinning op Hertha heeft Bayern nu 51 punten. Dat zijn er evenveel als koploper Dortmund, dat uit zijn laatste drie competitieduels maar drie punten haalde. Een smet op de zege van Bayern was wel het geblesseerd uitvallen van Kingsley Coman: de Fransman kwam in de 58ste minuut als invaller binnen de lijnen, maar moest zich tien minuten later alweer laten vervangen. De ernst van zijn kwetsuur is nog niet duidelijk.

Borussia Mönchengladbach
0 - 3
VfL Wolfsburg

Borussia Mönchengladbach was in de eerste helft duidelijk sterker dan VfL Wolfsburg en kreeg ook veel meer kansen dan de bezoekers. Zo had alleen Florian Neuhaus al drie keer de voorsprong op zijn voet, maar hij had geen geluk in de afronding. Zeven minuten voor rust kwam Wolfsburg uit het niets op voorsprong. Jérôme Roussillon vond met een lage voorzet Yannick Gerhardt, die de bal helemaal verkeerd raakte. Toch viel zijn inzet binnen: 0-1.

Wout Weghorst en zijn ploeggenoten vieren feest na de 0-1.

Gladbach ging in de achtervolging en zette Wolfsburg, met Wout Weghorst in de basis en Paul Verhaegh op de bank, onder druk. Twintig minuten in de tweede helft bracht Wolfsburg-coach Bruno Labbadia Admir Mehmedi in de ploeg voor Josip Brekalo en dat bleek een gouden greep te zijn, want kort na zijn entree maakte de invaller er na een doorgeschoten lange bal van achteruit (waar Weghorst nog aanzat) 0-2 van. Mehmedi maakte ook de derde goal van de middag en was daarmee de grote man bij Wolfsburg, dat nu vijfde staat in de Bundesliga.

FSV Mainz 05
3 - 0
Schalke 04
Schalke 04

Jean-Paul Boëtius is als aanvallende middenvelder al een tijdje zeker van een basisplaats bij FSV Mainz 05 en ook tegen Schalke 04 deed de voormalig Feyenoorder vanaf het begin mee. Met Jeffrey Bruma in de verdediging liet Schalke zich in dit duel weer van zijn slechtste kant zien en de zege van Mainz was dan ook verdiend. Karim Onisiwo opende in de achttiende minuut de score met een hard schot in de verre hoek en zeventien minuten voor tijd kopte Jean-Philippe Mateta de 2-0 binnen. Bruma was kort voor deze goal naar de kant gehaald en vanaf de bank zag hij hoe Onisiwo de wedstrijd vlak voor het einde in het slot gooide.

SC Freiburg
SC Freiburg
5 - 1
FC Augsburg
FC Augsburg

Een opmerkelijke aangever bij de openingstreffer van SC Freiburg tegen FC Augsburg. De assist bij de 1-0 van Nils Petersen kwam op naam van doelman Alexander Schwolow, wiens doeltrap wel heel erg slecht werd verwerkt door de defensie van Augsburg. In deze verdediging ontbrak Jeffrey Gouweleeuw overigens nog steeds: hij is al een tijdje geblesseerd.

Via goals van Vincenzo Grifo (een prachtige directe vrije trap) en nogmaals Petersen zat Freiburg al bij de rust op rozen en de 3-1 van Rani Khedira, zes minuten na rust, inspireerde Augsburg niet tot een comeback. Luca Waldschmidt ramde de 4-1 tegen de touwen en Florian Niederlechner verzorgde het slotakkoord. Reece Oxford van Augsburg pakte in blessuretijd nog een directe rode kaart.

Voor SC Freiburg is dit de grootste overwinning van het seizoen.