Bayern blijkt ook geen machine: Hoffenheim pijnigt vermoeide kampioen

Bayern München heeft in de tweede speelronde van het nieuwe Bundesliga-seizoen voor het eerst punten gemorst. Voor de kampioen ging het zondag met Joshua Zirkzee in de basis mis tegen 1899 Hoffenheim.

1899 Hoffenheim
4 - 1
Bayern München

De basisplaats voor Zirkzee had te maken met de midweekse verplichtingen van Bayern. De Champions League-winnaar speelde donderdagavond bij de strijd om de Europese Super Cup in Budapest nog tegen Sevilla. De Spanjaarden werden pas in de verlenging verslagen en dat kostte veel kracht. De Bayern-selectie had eigenlijk niet eens tijd om het nieuwe succes te vieren, zo kort was de herstelperiode richting de wedstrijd van zondagmiddag. Robert Lewandowski en Leon Goretzka kregen rust van Hansi Flick, maar de spelers op het veld oogden ook allerminst fris tegen Hoffenheim.

Bayern speelde in een te laag tempo om het de thuisploeg lastig te maken en Hoffenheim was gevaarlijk bij standaardsituaties en met counters. In de zeventiende minuut was het raak voor de underdog. Ermin Bicakcic kopte goed in richting de tweede paal bij een hoekschop en Alphonso Davies kon de bal niet meer van de lijn halen: 1-0. Bayern creëerde amper een goede kans en incasseerde in de 24ste minuut een tweede klap na onhandig balverlies van Benjamin Pavard. Munas Dabbur ging er met de bal vandoor en rondde geweldig af met een stiftje: 2-0.

Na die tweede goal leek Bayern wakker geschrokken. Dankzij Joshua Kimmich deed de topploeg in de 36ste minuut wat terug, op het moment dat er bij Hoffenheim een blessuregeval was. Bayern speelde door en Kimmich scoorde met een fraai schot in de hoek, waarbij de bal via de onderkant van de lat binnenviel. Bayern probeerde door te zetten, maar het ontbrak aan creativiteit en zorgvuldigheid rond het vijandelijke strafschopgebied. Zirkzee speelde behoorlijk ongelukkig. Wel was de negentienjarige Nederlander vroeg in de tweede helft dicht bij de gelijkmaker. Na goed snel handelen raakte Zirkzee met zijn schot de lat. In de 57ste minuut stond hij zijn plek af aan Lewandowski.

Zelfs de Pool kon het verschil niet maken bij Bayern, dat Manuel Neuer nog dankbaar mocht zijn voor het feit dat het lang spannend bleef. In de 77ste minuut kon de doelman Bayern ook niet meer redden bij de zoveelste Hoffenheim-aanval. Bij een snelle aanval werd Andrej Kramaric in stelling gebracht en de goalgetter verdubbelde de marge: 3-1 (lees in onderstaand stuk waarom Bayern vooraf Kramaric al vreesde). In de extra tijd werd de score nog pijnlijker voor Bayern, toen Kramaric een strafschop benutte en de eindstand zo op 4-1 bepaalde.

Voor Bayern is het verlies bij Hoffenheim pas de eerste nederlaag van het kalenderjaar en het betekende een einde van een reeks van 23 zeges op rij. Paniek zal allerminst zijn bij Flick, die wel zijn woorden van de voorbije weken bevestigd zag worden: de selectie van Bayern is te dun om het topniveau vast te kunnen houden bij het o zo zware programma. Hoffenheim profiteerde dankbaar van de vermoeidheid en staat met zes punten uit twee duels in de top van de Bundesliga. Voor Bayern wacht woensdag alweer een volgende wedstrijd: een confrontatie met Borussia Dortmund met als inzet de Duitse Super Cup.