Bartomeu legt uit waarom hij niet eerder opstapte bij Barça

Reacties

Josep Maria Bartomeu heeft dinsdagavond officieel zijn aftreden als president van Barcelona bekendgemaakt. Dit nieuws lekte eerder al uit via Spaanse media. Tijdens een persconferentie nam hij het woord en sprak hij over de roerige afgelopen periode, het heden en de toekomst van Barça. Hij zal zich als fan altijd verbonden blijven voelen met de club en zal het team van trainer Ronald Koeman dan ook blijven volgen.

Bartomeu legt uit waarom hij niet eerder opstapte bij Barça
© Pro Shots

'Ik en het bestuur staan nog steeds achter de beslissing om Koeman aan te stellen, we zijn erg blij met die keuze', stelde Bartomeu tijdens zijn afscheidsspeech, die zo'n dertig minuten duurde. 'Ik wil blijven genieten van Barça en ik zal ze blijven steunen in de toekomst. Ik wil mijn collega's bedanken voor al het werk dat is verricht in de afgelopen jaren', aldus Bartomeu, die sinds 2014 officieel verbonden was aan het bestuur.

Bartomeu lag al langer onder vuur, mede door de prestaties van het eerste elftal en zijn ruzie met sterspeler Lionel Messi. Via een petitie had het tot een officieel referendum moeten komen bij Barça, waarin gestemd kon worden over de positie van de president en het bestuur. Bartomeu gaf tijdens het persmoment aan dat hij mede besloten heeft op te stappen, omdat een referendum in deze coronatijd niet veilig genoeg zou kunnen verlopen. De organisatie achter de motie van wantrouwen zou niet willen onderhandelen over het tijdstip van het referendum.

Ook vertelde Bartomeu tijdens het persmoment waarom hij niet eerder opstapte, na bijvoorbeeld de 2-8 nederlaag tegen Bayern München vorig seizoen. 'Dat was de makkelijkste oplossing geweest, maar een club als Barcelona heeft een vlekkeloze overgang nodig op bestuurlijk niveau. Wij moesten de toekomst van de club veiligstellen, middenin een mondiale crisis. Wie had een nieuwe trainer aan moeten stellen? De toekomst van Messi garanderen, of de salarissen aanpassen? Wij hadden een verplichting dit nog uit te voeren.'

Oorspronkelijk stonden de presidentsverkiezingen van Barça in maart 2021 op de agenda, maar door het aftreden van het bestuur en Bartomeu zal dit evenement naar voren worden gehaald. Het interim-bestuur zal binnen drie maanden een moment voor de verkiezingen moeten vinden. Diverse presidentskandidaten haalden eerder al uit naar het beleid van Bartomeu en kwamen met eigen ideeën. Enkele kandidaten waren niet tevreden met de aanstelling van Koeman en dus zal ook de Nederlandse coach de komende verkiezingen in de gaten houden.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Barcelona
Meer over Barcelona
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.