Barcelona voor het eerst in vijf maanden onderuit na gemiste penalty Messi

Barcelona is voor het eerst sinds 16 augustus tegen een nederlaag aangelopen. Jasper Cillessen zag Lionel Messi in de bekerwedstrijd tegen Espanyol een strafschop missen en werd kort voor tijd gepasseerd door Oscar Melendo: 1-0.

Messi kan de strafschoppen in het toernooi om de Copa del Rey voortaan wellicht beter aan een ploeggenoot over laten. De sterspeler van Barcelona miste woensdag alweer voor de zesde keer in zijn loopbaan een penalty in het Spaanse bekertoernooi (negen pogingen) en dat bracht Melendo in de gelegenheid om uit te groeien tot de man van de wedstrijd. Barcelona moet volgende week in het eigen Camp Nou nu vol aan de bak om alsnog de halve finale van de strijd om de Copa del Rey te bereiken.

Barcelona was in de eerste wedstrijd tegen Espanyol wel de betere ploeg, maar deed te weinig met het veldoverwicht. Nog zonder de geblesseerde winteraankoop Philippe Coutinho had de koploper van La Liga veel moeite met het creëren van kansen. Gerard Piqué dacht zijn ploeg twintig minuten voor rust wel op voorsprong te zetten, met een rake kopbal, maar dit doelpunt werd afgekeurd vanwege buitenspel. Denis Suárez hielp kort voor rust een riante mogelijkheid om zeep.

Cillessen, die in de bekerwedstrijden van Barcelona mag keepen en dus ook tegen stadgenoot Espanyol weer onder de lat stond, had in de eerste helft niets te doen. De wedstrijd speelde zich af op de helft van Espanyol en de gastheren deden er ook in de tweede helft niet veel aan om daar verandering in te brengen. De eerste mogelijkheid na rust kwam op naam van Messi, maar Diego López hield de Argentijn met een goede redding van de openingstreffer af.

Na ruim een uur spelen kreeg Barcelona dé kans om de muur van Espanyol dan toch te breken, toen het een goedkope strafschop kreeg na een vermeende overtreding van Esteban Granero op Sergi Roberto. Messi ging achter de bal staan, maar zag zijn inzet gepakt worden door López. Dit gaf Espanyol wat meer vertrouwen en acht minuten voor tijd moest Cillessen ingrijpen bij een gevaarlijk schot van Marc Navarro. De keeper deed dit uitstekend.

Het duel leek hierdoor op een doelpuntloos gelijkspel af te stevenen, maar vlak voor tijd trok Espanyol toch nog aan het langste eind. Navarro brak door op rechts en bediende Melendo, die Cillessen kansloos liet met een geplaatst schot: 1-0. Volgende week donderdag staan Barcelona en Espanyol opnieuw tegenover elkaar en wordt duidelijk wie er doorgaat naar de halve finale van het toernooi om de Copa del Rey.