Barcelona verslikt zich in Girona na rode kaart Lenglet

Barcelona is niet langer foutloos in La Liga. De Spaanse kampioen kwam zondagavond in eigen huis niet verder dan een gelijkspel tegen Girona, dat het grootste gedeelte van de wedstrijd met een man meer speelde. Al in de eerste helft kreeg Barcelona-verdediger Clément Lenglet een directe rode kaart.

Barcelona
Barcelona
2 - 2
Girona
Girona

Voor Lionel Messi was de ontmoeting met Girona sowieso al een bijzondere. De Argentijn speelde zijn 423ste wedstrijd in La Liga en ging daarmee Dani Alves (422 duels) voorbij als de buitenlander met de meeste wedstrijden in de Spaanse competitie achter zijn naam. Messi liet de fans van Barcelona in veel van deze duels smullen en was ook zondag weer van plan om wat moois te laten zien. Met een geweldige dribbel creëerde Messi in de twaalfde minuut de eerste kans, maar zijn schot kon nog net naast getikt worden door Girona-keeper Bono.

Barcelona was in het eigen Camp Nou heer en meester en de openingstreffer viel niet lang na de genoemde kans alsnog. Arturo Vidal gebruikte zijn fysiek om in balbezit te blijven en bediende Messi, die Bono bij zijn tweede poging alsnog passeerde. De keeper had even later wel een prima redding in huis bij een schot van Luis Suárez en pas hierna deed Girona voor het eerst wat terug. Portu omspeelde Barcelona-doelman Marc-André ter Stegen, maar zag zijn inzet vervolgens weggewerkt worden door Gerard Piqué.

Vijf minuten na dit hachelijke moment voor het Barcelona-doel kwam de thuisploeg met tien man te staan. Lenglet zwaaide bij een verdedigende actie met zijn elleboog, raakte tegenstander Pere Pons in het gezicht en kreeg (na inmenging van de VAR) een directe rode kaart. Girona voelde nu dat er misschien wel wat te halen viel en kwam kort voor rust op gelijke hoogte. Piqué zag er niet goed uit bij een voorzet van Aday en dat werd afgestraft door Cristhian Stuani.

De tweede helft begon Barcelona zonder Ousmane Dembélé, die na de rode kaart van Lenglet werd opgeofferd voor Samuel Umtiti. Hij kon echter niet voorkomen dat Girona vijf minuten na rust brutaal op voorsprong kwam. Opnieuw was het optreden van Piqué zwak: ditmaal zat hij mis met een sliding en kreeg Portu een vrije schietkans. Ter Stegen bracht in eerste instantie nog redding, maar was vervolgens kansloos bij de snoeiharde rebound van Stuani, die zo zijn tweede van de avond maakte. Een megastunt leek in de maak.

Barcelona moest, met tien tegen elf, in de achtervolging. Coach Ernesto Valverde bracht Philippe Coutinho en Ivan Rakitic in de ploeg en was zo al snel door al zijn wissels heen. Messi krulde een vrije trap op de bovenkant van de lat, voordat Piqué zijn fouten enigszins goedmaakte, door met een knappe kopbal voor de 2-2 te zorgen. Barcelona wilde hierna nog meer en kreeg nog kansen via Suárez en Umtiti. De winnende treffer zat er echter niet in en dus moeten de Catalanen de koppositie in La Liga nu delen met Real Madrid. Beide ploegen hebben dertien punten uit de eerste vijf wedstrijden gehaald.