Barcelona prikt definitief een datum voor veelbesproken verkiezingen

Reacties

Het hing al in de lucht, maar is nu ook officieel bevestigd: de presidentsverkiezingen bij Barcelona zullen plaatsvinden op zondag 24 januari. Dat hebben de Catalanen bevestigd.

Barcelona prikt definitief een datum voor veelbesproken verkiezingen
© Pro Shots

Het rommelt al maanden bij Barcelona. In de zomer werd afscheid genomen van trainer Quique Setién, zijn vervanger werd Ronald Koeman, maar daarmee was het chagrijn bepaald nog niet direct verdwenen. Zo twijfelde sterspeler Lionel Messi openlijk aan zijn toekomst in Catalonië. Hij besloot uiteindelijk te blijven, maar haalde in het interview waarmee hij dat bekendmaakte ongekend hard uit naar toenmalig voorzitter Josep Bartomeu.

De druk op laatstgenoemde werd ongelooflijk groot, waarna hij op 27 oktober besloot om op te stappen. Daarmee verdween de preses (volgens velen dé oorzaak van de sportieve en financiële crisis) van het toneel. Nu is officieel duidelijk geworden dat zijn opvolger op 24 januari bekend wordt. Vanaf 14 december begint de verkiezingsperiode officieel, daarna krijgen de kandidaten van 23 december tot 11 januari de tijd om genoeg handtekeningen te verzamelen om deel te nemen. Tussen 15 en 22 januari wordt er vervolgens campagne gevoerd, zo blijkt uit het schema dat de club nu heeft gepubliceerd.

De komende dagen worden de verdere details ingevuld, maar duidelijk is al dat kopstukken als Messi en Koeman de verkiezingen met extra aandacht zullen volgen. Zo werd de Nederlandse trainer aangesteld door Bartomeu, terwijl de nieuwe kandidaten allemaal zo hun eigen opvattingen hebben over de toekomst. Daarnaast zal het ook voor Messi vermoedelijk cruciaal zijn wie er aan het roer komt te staan. Hij zal langer verblijf alleen overwegen als er (in zijn ogen) fatsoenlijke toekomstplannen worden gemaakt.

Van enkele mannen is al bekend dat zij sowieso een gooi gaan doen naar het presidentschap. Victor Font heeft eerder gezegd dat hij een hoofdrol ziet weggelegd voor Xavi, maar verzekerde ook dat Koeman absoluut een toekomst heeft bij de club. Joan Laporta (een oude bekende en aanhanger van Johan Cruijff) heeft Koeman zelfs zéér hoog zitten. 'Hij is onze trainer', sprak hij maandag nog. Ook Barça-leden Jordi Farré, Toni Freixa, Lluís Fernández Alá, Agustí Benedito en Pere Riera zullen gaan meedoen aan de verkiezingen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.