Barcelona neemt lastige horde en evenaart Guardiola-record

Barcelona heeft zaterdag na twee remises op rij weer een overwinning geboekt in La Liga. Op bezoek bij Eibar werd het 0-2.

Na twaalf officiële wedstrijden in 37 dagen had Barcelona de afgelopen week de ongekende luxe van vijf dagen rust. Na de 0-0 tegen Getafe van afgelopen zondag konden de Catalanen zich daardoor in alle rust voorbereiden op de clash met Eibar, op voorhand zeker geen makkelijke klus. De thuisploeg verloor slechts één van laatste twaalf duels in La Liga en was daardoor naar een knappe zevende plaats gestegen.

Eibar toonde zich ook zaterdag een taaie tegenstander. Barcelona, dat zonder Philippe Coutinho en Ousmane Dembélé was gestart, had grote moeite om door de defensieve stellingen van de thuisploeg heen te komen. Aan de andere kant zorgde met name Fabián Orellana voor gevaar.

Na een kwartier zwichtten de gastheren toch voor de supertandem van Barcelona. Na een schitterende pass van Lionel Messi omspeelde Luis Suárez doelman Marko Dmitrovic en tikte hij de 0-1 binnen. Twintig minuten later was het bijna andersom. Suárez gaf voor op Messi, wiens inzet tegen de paal belandde. Het waren twee van de weinige aanvallende impulsen van Barcelona in Ipurua.

Eibar bleef daardoor lang in leven, maar kwam door een domme actie van Orellana niet tot een echt slotoffensief. De 32-jarige Chileen pakte halverwege de tweede helft twee gele kaarten binnen zeven minuten en met name die tweede was onnodig. Orellana was boos op scheidsrechter José Hernández Hernández en sloeg de bal demonstratief weg, tot grote frustratie van zijn trainer. Jordi Alba zorgde twee minuten voor tijd vervolgens voor de beslissing: 0-2.

Barcelona kwam vervolgens niet meer in de problemen, waardoor de ploeg van trainer Ernesto Valverde voor de 31ste keer op rij ongeslagen bleef in La Liga, een evenaring van het clubrecord uit het seizoen 2010/11 onder Pep Guardiola.

De voorsprong op achtervolger Atlético Madrid stijgt naar tien punten, al komen de Madrilenen zondag nog in actie tegen Athletic de Bilbao. Barcelona wacht dinsdag in de Champions League de ontmoeting met Chelsea.