Barcelona meest waardevolle voetbalclub, Ajax gooit hoge ogen

Reacties

Barcelona kwam de afgelopen tijd vaak in het nieuws vanwege de slechte financiële situatie, maar nu staat de club bovenaan in de lijst met meest waardevolle voetbalclubs. Het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes houdt de waardes van sportclubs en sporters al jaren bij. Ajax gooit hoge ogen met een plek in de toptwintig.

Barcelona meest waardevolle voetbalclub, Ajax gooit hoge ogen
© Pro Shots

Het is voor het eerst in zestien jaar dat een andere club dan Real Madrid en Manchester United bovenaan staat in de lijst van Forbes. De Spaanse en Engelse club wisselden de koppositie telkens af. Nu dwingt Barcelona de aartsrivaal uit de Spaanse hoofdstad naar plek twee, weliswaar met een miniem verschil. De waarde van Barça is vier miljard euro, die van Real 3,99 miljard.

In januari kwam Barcelona nog in het nieuws toen de Spaanse krant El Mundo meldde dat de club op de rand van het faillissement stond. De totale schuld zou 1,173 miljard euro bedragen, waarvan 730 miljoen op korte termijn afbetaald moest zijn. Dat bedrag bestaat uit openstaande leningen bij verschillende banken en salarissen aan de spelers, maar ook uit bedragen die andere clubs indirect nog krijgen.

Toch staat Barcelona bovenaan de lijst van Forbes. Man United zakte naar plek vier met een waarde van 3,53 miljard euro, maar heeft met het bedrijf TeamViewer wel een sterke sponsordeal afgesloten. Volgens Forbes krijgt de Engelse club de komende vijf seizoenen bijna 55 miljoen euro per jaar. Alleen Real Madrid ontvangt meer geld van hoofdsponsor Emirates (69 miljoen).

Ajax
Helemaal onderaan de gepubliceerde lijst van twintig clubs vinden we Ajax. De Nederlandse club heeft volgens Forbes een waarde van 346 miljoen euro en staat daarmee onder nummer negentien Leicester City. De Engelsen hebben een waarde van 381 miljoen. De Amsterdammers stellen in vergelijking met de top echter weinig voor. Zo is Barcelona ruim tien keer zo veel waard.

De meest waardevolle voetbalclubs volgens Forbes:

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Forbes omschrijft het bepalen van de waarde van een club als volgt: De waarde van een club is de ondernemingswaarde (eigen vermogen plus nettoschuld) en omvat de economische situatie van het stadion, maar niet de waarde van het onroerend goed. Voor clubs die een nieuw stadion betrekken zijn de waarden gebaseerd op schattingen van de inkomsten (na aftrek van de schuldenlast van het stadion).
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.