Barcelona maakt het verschil met De Jong binnen de lijnen

Barcelona heeft met de nodige moeite zijn eerste wedstrijd van de voorbereidingsperiode gewonnen. Vissel Kobe, de club van onder anderen Andrés Iniesta, werd met 0-2 aan de kant gezet.

Door de aanwezigheid van voormalig Barcelona-spelers David Villa, Sergi Samper en natuurlijk Iniesta aan Japanse zijde was het een bijzondere wedstrijd. Ook voor Frenkie de Jong, die er geen geheim van heeft gemaakt dat Iniesta een van zijn grote idolen is. De Spaanse spelmaker liet zich eerder deze week in El Mundo Deportivo lovend uit over de van Ajax gehaalde aanwinst, hij noemde de middenvelder een 'exceptionele aanwinst'.

De Jong en Iniesta liepen elkaar zaterdag mis. Iniesta speelde alleen in de eerste helft, terwijl de Oranje-international enkel na rust in actie kwam. Met een combinatie van sterren als Antoine Griezmann en Sergio Busquets en jeugdspelers maakten de Catalanen in de eerste helft weinig indruk. Het spel was stroperig en de Japanse oefenpartner hield vrij eenvoudig stand.

Trainer Ernesto Valverde wisselde halverwege tien keer en dat had een positief effect. De Jong ging op het middenveld spelen aan de zijde van Carles Aleña, met achter hem Sergi Roberto in de Busquets-rol. Barcelona versnelde en werd gevaarlijker. De Jong droeg daar aan bij door als het enigszins kon voor de voorwaartse oplossing te kiezen en in ieder geval het tempo hoog te houden. Een combinatie waarbij de aankoop Ousmane Dembélé met een hakje in stelling wilde brengen, pakte net niet goed uit.

Barcelona sloeg in de 59ste minuut eindelijk toe. Na een mooie combinatie met Malcom stond Carles Pérez, een van de talenten die bij afwezigheid van Lionel Messi en Luis Suárez de kans krijgt, alleen voor de keeper. De 21-jarige Spanjaard maakte koeltjes de 0-1. Pérez bepaalde in de 85ste minuut de eindstand op 0-2.

Voor Barcelona was dit de tweede wedstrijd in de oefencampagne. De Jong debuteerde al bij de vriendschappelijke wedstrijd tegen Chelsea, dat dinsdag met 1-2 won. Volgende week zondag wacht pas een volgende test. Arsenal is dan de tegenstander.

Het Barça van 2019/20: Neymar, Griezmann, Messi, Frenkie en Suárez in één elftal?