Barcelona lijkt Real Madrid genadeklap in titelstrijd te geven

Barcelona heeft zondag een grote stap gezet richting het kampioenschap in Spanje. De ploeg van trainer Xavi Hernández won dankzij een late goal van Franck Kessié van aartsrivaal Real Madrid. El Clásico was lang niet altijd van hoog niveau, maar leverde wel stof tot napraten op.

Barcelona
Barcelona
2 - 1
Real Madrid
Real Madrid

Waar Barcelona in januari met 1-3 won van Real in de strijd om de Supercopa en drie weken geleden nog met 0-1 won in Madrid in het toernooi om de Copa del Rey waren het de Madrilenen die in oktober in de competitie wonnen (3-1). Daarna bouwde Barça in La Liga een riante voorsprong op die voor de Clásico in Camp Nou negen punten bedroeg. Zelfs bij een nederlaag zou er voor de Catalanen dus nog geen acuut gevaar zijn. Bij een overwinning leek een kampioenschap van Barça al bijna een zekerheid.

De bezoekers uit Madrid wilden daar graag een stokje voor steken. Wat dat betreft was de start van Real uitstekend. Bij de eerste de beste kans was het namelijk raak voor de gasten. Ronald Araújo kreeg een voorzet van Vinícius Júnior vanaf de linkerkant tegen zich aan gespeeld, waarna de bal in het doel vloog. Ook keeper Marc-André ter Stegen, die dit seizoen juist zo weinig incasseert, had geen antwoord bij het ongelukkige moment.

Na de 0-1 nam Barcelona, met Frenkie de Jong op het middenveld, wel het heft in handen. Dat leverde kansen op via Andreas Christensen, die naast het doel kopte, en Raphinha, die Thibaut Courtois tot een redding dwong. Even leek Real de voorsprong tot de rust vast te houden, maar vlak voor het einde van de eerste helft kwam de thuisploeg langszij. Na een voorzet van Araújo kreeg Real de bal niet weg. De defensie blokte een schot van Raphinha, waarna Sergi Roberto van dichtbij alsnog binnen schoot en zo de 1-1 maakte.

In de tweede helft volgde een gelijk opgaand en toch ook matig schouwspel. Zowel Barça als Real kwam lange tijd niet tot grote kansen. Zo zag Frenkie de Jong een poging hoog over het Madrileense doel vliegen en overkwam Vinícius even later hetzelfde aan de andere kant van het veld. Pas na zeventig minuten volgde het eerste schot tussen de palen in de tweede helft. Courtois redde op een goede poging van Raphinha.

In een gezapige tweede helft leken Barcelona en Real op een gelijkspel af te stevenen, tot de bezoekers in de slotfase uit het niets toesloegen. Na een goede actie van Rodrygo bereikte Dani Carvajal ploeggenoot Marco Asensio. Met een slim tikje zorgde de aanvaller ervoor dat de bal in het doel rolde. Iedereen in het wit juichte, maar de VAR stak een stokje voor het doelpunt. Asensio bleek buitenspel te hebben gestaan, waardoor het doelpunt werd afgekeurd.

Ondanks een slotoffensief lukte het Real niet meer om de winnende te maken. Op een onverwacht moment slaagde Barcelona daar wél in. Robert Lewandowski had een fraai hakje in huis, waarmee hij de bal bezorgde bij Alejandro Baldé. De voorzet van de linksback bereikte Kessié, die bij de tweede paal binnen schoot en Barcelona zo een belangrijke zege bezorgde. De Catalanen hebben nu twaalf punten meer dan Real met nog twaalf speelrondes te gaan.