Barcelona is op de laatste speeldag verslagen door Villarreal, dat zich dankzij de driepunter in Camp Nou heeft verzekerd van deelname aan het komende Conference League-seizoen. Voor Barcelona betekende dit alweer de vijfde thuisnederlaag van het seizoen. Adama Traoré had in zijn vermoedelijke afscheidswedstrijd last van een black-out.

Barcelona
0 - 2
Villarreal
Villarreal

Voor Barcelona stond er in de laatste speelronde niets meer op het spel, maar Villarreal had de punten nog hard nodig in de strijd om Europees voetbal. Unai Emery kon geen beroep doen op de geblesseerde Arnaut Danjuma en trof een Barcelona met Frenkie de Jong op het middenveld. Memphis Depay en Luuk de Jong namen plaats op de bank.

Barcelona maakte een ongeïnspireerde indruk, maar was voor rust toch de betere en meest gevaarlijke ploeg. Desondanks gingen de gasten met een voorsprong rusten: Alfonso Pedraza werd gevonden door Dani Parejo en liet Marc-André ter Stegen kansloos. Gerónimo Rulli voorkwam met een uitstekende redding de gelijkmaker van Ferran Torres.

Een kleine tien minuten in de tweede helft kreeg Villarreal de 0-2 cadeau. Traoré verdedigde mee en probeerde de bal op de achterlijn via het centrum weg te schieten. De aanvaller leverde echter in bij Moi Gómez, die dit gestuntel afstrafte. Haast direct na deze blunder haalde Xavi Traoré naar de kant. De aanvaller werd sinds januari gehuurd van Wolverhampton Wanderers en keert naar alle waarschijnlijkheid nu weer terug naar Engeland. Spaanse media gaan er niet van uit dat Barcelona zijn best zal doen om Traoré langer voor de club te behouden.

Memphis mocht invallen en hij zag Frenkie de Jong scoren. Het doelpunt van de middenvelder werd echter afgekeurd omdat Ansu Fati buitenspel had gestaan. Barcelona slaagde er hierna niet meer in om de wedstrijd weer spannend te maken en dus ging het al voor de vijfde keer dit seizoen onderuit in een La Liga-duel in het Camp Nou. De laatste keer dat Barcelona meer thuisnederlagen leed in de competitie was in het seizoen 1986/87 (zeven stuks). De Catalanen eindigen het seizoen als tweede; Villarreal finisht als nummer zeven van de ranglijst.

Sevilla
Sevilla
1 - 0
Athletic de Bilbao

Athletic Club had Villarreal op de laatste speeldag nog kunnen passeren, maar dit zat er dus niet in. Niet alleen omdat Villarreal won bij Barcelona; Athletic slaagde er zelf niet in om Sevilla aan de kant te schuiven. De Basken scoorden voor rust wel, via Yuri Berchiche, maar dit doelpunt werd afgekeurd na inmenging van de VAR. In de tweede helft had Sevilla-verdediger Karim Rekik daar ook last van. De treffer van Rafa Mir kon even later wél gevierd worden.

Real Sociedad
1 - 2
Atlético Madrid

Voor Atlético Madrid zat het prolongeren van de landstitel er dit seizoen geen moment in en werd het, al met al, een jaar om snel te vergeten. Het seizoen werd zondag wel goed afgesloten, met een knappe overwinning bij nummer zes van de ranglijst Real Sociedad. Rodrigo De Paul en Ángel Correa waren de doelpuntenmakers voor Atlético in Estadio Anoeta; pas in blessuretijd kopte Jon Guridi namens Sociedad de 1-2 binnen. Atlético finisht als derde, met twee punten minder dan nummer twee Barcelona. De achterstand op kampioen Real Madrid, dat dit seizoen op eenzame hoogte stond, is liefst vijftien punten.

Granada
Granada
0 - 0
Espanyol
Espanyol

Het werd een zwarte zondag voor Granada en dan vooral voor spits Jorge Molina. De inmiddels veertigjarige aanvaller wist dat zijn ploeg zich bij een overwinning zou handhaven in La Liga en mocht een kleine twintig minuten voor tijd aanleggen voor een strafschop. Molina probeerde de bal in de hoek te plaatsen, maar had zijn vizier niet op scherp staan en schoot naast. Hierna werd ook niet meer gescoord en dus eindigde Granada en Espanyol in een doelpuntloos gelijkspel.

Door de resultaten op de andere velden was het behaalde punt voor Granada niet voldoende om het hoofd boven water te houden. Directe concurrenten Cádiz en Real Mallorca wisten namelijk wél te winnen, van Alavés en Osasuna, en passeerden zodoende op de ranglijst. Granada glijdt af naar het tweede niveau; Levante en Alavés waren eerder al zeker van degradatie uit La Liga.