Barcelona kan titelfeest plannen na pijnlijk verlies Atlético

Atlético Madrid moet nog alle zeilen bijzetten om als tweede te eindigen in de Primera División. De halvefinalist in het Europa League-toernooi ging donderdag met liefst 3-0 onderuit bij middenmoter Real Sociedad. Door dit resultaat is ook het laatste restje spanning weg in de titelrace: Barcelona kan het kampioensfeest gaan plannen.

Atlético Madrid moest het net als afgelopen weekeinde tegen Levante stellen zonder Diego Costa, die vorige week in de Europa League-wedstrijd tegen Sporting Lissabon een spierblessure opliep. De Rojiblancos hadden hun handen vol aan Real Sociedad, dat de ruimtes klein probeerde te houden en met snelle uitbraken met hoofdrollen voor Adnan Januzaj en Sergio Canales de bezoekers trachtte te verrassen.

Bij de eerste echte mogelijkheid van de thuisploeg was het meteen raak en werd duidelijk dat Atlético een zware avond tegemoet zou gaan. Het was Willian José die in de 26ste minuut doel trof na een fraaie aanval. Vlak daarvoor had Diego Godín voor een van de sporadische mogelijkheden namens Atlético gezorgd. De verdediger was dreigend met een kopbal.

Tekenend voor de offensieve onmacht van de topclub was dat Antoine Griezmann in de eerste helft slechts eenmaal de bal beroerde in het strafschopgebied van Real Sociedad. Halverwege nam Diego Simeone dan ook een duidelijke maatregel met het inbrengen van Fernando Torres.

Atlético nam meer risico's na rust. Dat betaalde zich uit in mogelijkheden, maar niet in treffers. Daarvoor misten Koke en Torres het geluk en de precisie in de afronding. Real Sociedad loerde op de counter en die tactiek sorteerde in de tachtigste minuut effect. Het was Juanmi die Anoeta in vervoering bracht door het heel stijlvol af te maken: 2-0. In de blessuretijd liet Juanmi zich nogmaals gelden, deze keer met een rake kopbal.

Stand van zaken
Atlético heeft als nummer twee nu drie punten meer dan nummer drie Real Madrid, dat woensdag met 1-1 gelijkspeelde tegen Athletic de Bilbao. Na 33 speelrondes heeft de ploeg van Simeone een achterstand van liefst twaalf punten op koploper Barcelona.