Barcelona: chemie verdwenen tussen Rexach en spelers

data-height="100" data-width="90" data-align="clear" data-caption="" src="http://www.vi.nl/upload/12b3aa4a-8919-44a5-afeb-2b0405e7bfe5_image4854813712474974109.gif" /> Aan de laatste acht competitiewedstrijden hield Barcelona maar acht van de mogelijke 24 punten over. Met een vrije val naar de achtste plaats als gevolg. Het geduld van het Catalaanse publiek met de verwende vedetten en de trainer is duidelijk aan het opraken. Toch kan trainer Carles Rexach, dankzij het sterke optreden in de Champions League, nog even rekenen op steun van een deel van de Barcelona-achterban.

Voorzitter Joan Gaspart gaf afgelopen week in felle bewoordingen aan door te willen gaan met de huidige hoofdtrainer. 'Rexach is hier trainer tot en met juni 2002 en heeft daarna nog een contract voor een jaar. We zijn ervan overtuigd dat we in hem de juiste man hebben aangesteld. Charly heeft duidelijke ideeën over voetbal. Die kwamen uit toen we Liverpool verpulverden maar ook tegen Espanyol, ook al verloren we die wedstrijd. Ondanks de slechte reeks doen we nog volop mee in de competitie en in de Champions League', verduidelijkte Gaspart het standpunt van het bestuur. <i>Rexach heeft de grip verloren</i> Ook voormalig Barcelona-vedette Hristo Stoitchkov steunt Rexach. 'Deze spelers hebben geen kloten. Ik schaamde me rot toen ik de wedstrijd tegen Espanyol zag. Je hebt het wel over een derby. Het is duidelijk dat de elf op het veld niet doen wat ze zouden moeten doen. De verdediging is een complete ramp, net als het middenveld overigens. De spelers voorin krijgen geen enkele behoorlijke bal', spuwde Stoichtkov zijn gal in de Spaanse sportkrant MARCA. Het probleem ligt bij de spelers en niet bij de coach, meent Stoitchkov. 'Het functioneren van Rexach is niet ter sprake. Charly doet er alles aan, maar als de spelers niet thuis geven... dan moet hij gewoon keihard optreden.'

Bij de spelers staat Rexach er echter heel wat minder goed op. In het huidige seizoen goochelde hij zoveel met de opstelling en de speelwijze, dat geen speler er meer een touw aan kan vastknopen. Zo speelde Kluivert dit seizoen als diepste spits, als schaduwspits en als echte middenvelder. En stuurt Rexach de ene keer een formatie het veld in met drie centrumspitsen en zonder buitenspelers, of zonder centrumspits met buitenspelers. In het veld is die onwennigheid bij de spelers duidelijk terug te vinden.

De chemie tussen de selectie en Rexach is dan ook compleet verdwenen. De spelers hebben geen geloof in de oplossingen van de trainer, en de trainer is de grip volkomen kwijt. Het optreden van Gaspart, die de club meer als fanatieke supporter dan als voorzitter met visie bestuurt, maakt de malaise compleet. Sterspeler Rivaldo heeft desalniettemin hoop dat nog dit seizoen successen worden behaald. 'De weegschaal kan zomaar omslaan en iedere dag verschijnt er een nieuwe horizon en verdwijnt er een', sprak de Braziliaan poëtisch.

Bekijk hier al onze video's