Barça wint met pijn en moeite in aanloop naar duel met PSV

Barcelona heeft een zware generale afgewerkt voor de Champions League-wedstrijd tegen PSV van dinsdag. Real Sociedad legde Barça zoals gewoonlijk het vuur na aan de schenen, maar liet de bezoekers ontsnappen.

Real Sociedad
1 - 2
Barcelona
Barcelona

In januari rekende Barcelona af met de 'Anoeta-vloek': voor de 2-4 zege van destijds had Barça al sinds 2007 geen competitiezege meer geboekt in San Sebastian. De ploeg van trainer Ernesto Valverde kreeg het zaterdag opnieuw lastig in Estadio Anoeta, waar de thuisploeg uit de eerste grote kans de score opende. In de twaalfde minuut schoot Aritz Elustondo hard raak na terugkoppen van voormalig PSV'er Héctor Moreno.

Na de openingstreffer stelde Sociedad zich compact op, waardoor het lastig was voor Barcelona om een opening te vinden. Het was veelzeggend dat de uitploeg het gevaarlijkst werd uit de lucht via Gerard Piqué, wiens kopbal voorlangs ging, en twee keer tevergeefs om een penalty vroeg bij scheidsrechter Carlos Del Cerro Grande.

Drie minuten voor rust dook Piqué opnieuw op in het vijandelijke strafschopgebied en claimde hij een penalty wegens vermeend vasthouden. Vlak voor het rustsignaal probeerde Barça het nog een keer: Luis Suárez liep tot aan de catacomben te klagen bij Del Cerro Grande over een vermeende handsbal van Moreno, maar kreeg nul op het rekest.

Aritz Elustondo viert zijn doelpunt.

Tien minuten na rust greep Valverde in. Sergio Busquets, die aanvankelijk rust kreeg, kwam alsnog in het veld, als vervanger van Rafinha. De wissel vond plaats in een roerige fase van de wedstrijd. Sociedad kreeg keer op keer de kans op een tweede treffer in de tegenaanval, maar Mikel Oyarzabal, Theo Hernández en Juanmi hadden het vizier niet op scherp staan.

Na een uur ontsnapte Sociedad-aanvoerder Illarramendi (niet voor de laatste keer) aan zijn tweede gele kaart bij een overtreding op Ivan Rakitic en was Barça wel trefzeker. Doelman Geronimo Rulli had nog een antwoord op de kopbal van Piqué, maar de rebound van Suárez was hem te machtig. Philippe Coutinho was vlak na de gelijkmaker al gevaarlijk en uit de daaropvolgende corner ging de inzet van Ousmane Dembélé via het hoofd van Ruben Pardo in het doel: 1-2.

De plotselinge ommekeer bezorgde Barça eindelijk wat rust. De winst kwam in de slotfase alleen nog in gevaar bij een gevaarlijke kopbal van Juanmi. Door de zege maakt de Spaanse titelhouder zich met twaalf punten uit vier wedstrijden als koploper van La Liga op voor het bezoek van PSV, in de eerste groepswedstrijd van de Champions League. Real Madrid is net als Barcelona nog foutloos in de competitie en komt zaterdagavond in actie op bezoek bij Athletic de Bilbao (aftrap 20.45 uur).