Met de nodige moeite heeft Barcelona zaterdagavond een volgende stap naar de landstitel gezet. Real Sociedad kwam sterk voor de dag in Camp Nou, maar moest door Jordi Alba toch het hoofd buigen.

Barcelona
Barcelona
2 - 1
Real Sociedad

Barcelona imponeerde dinsdagavond nog bij de 3-0 zege op Manchester United in de kwartfinale van de Champions League. Op Old Trafford was eerder al met 0-1 gewonnen. De Catalanen plaatsten zich dus comfortabel voor de halve finale. Voor trainer Ernesto Valverde was het tweeluik met Liverpool dat over anderhalve week begint nog geen reden om zijn aanvallende sterren wat rust te gunnen tegen Real Sociedad. Ousmane Dembélé was de derde aanvaller naast Lionel Messi en Luis Suárez, Sergio Busquets werd wel gespaard.

Zonder de spelverdeler was het aanvalsspel van de lijstaanvoerder stroperig. Sociedad-doelman Geronimo Rulli werd voor rust slechts enkele malen getest, bijvoorbeeld bij de voorzet van Messi op Suárez. De Argentijnse doelman onderschepte de bal daar uitstekend en kende verder een rustige eerste helft. De bezoekers kregen via aanvallers Juanmi en Willian José zelfs aardige kansen.

Loopt het bij Barcelona dit seizoen uit open spel niet, dan heeft de ploeg met de spelhervattingen nog altijd een extra wapen. Uit zo'n situatie werd in de 45ste minuut ook toegeslagen. Clément Lenglet kopte raak uit een hoekschop van Dembélé. Het was voor Barça al de 22ste goal van het La Liga-seizoen uit een dood spelmoment, geen ploeg uit de Spaanse competitie was op dat vlak succesvoller.

Ondanks die klap kreeg Sociedad Camp Nou toch nog even stil. Uit een geweldige pass van Mikel Merino zorgde Juanmi na ruim een uur voor de gelijkmaker. Lang konden de Basken niet van die stand genieten. Twee minuten na de 1-1 zorgde Alba alweer voor de voorsprong. Bij de goal van de Barcelona-verdediger was het wel de vraag of Dembélé niet hinderlijk buitenspel stond, maar ook volgens de VAR was dit niet het geval.

Barcelona deed weinig moeite de score verder te laten oplopen en dat gebeurde ook niet meer. Messi scoorde voor het eerst sinds 2 maart niet bij een La Liga-optreden (0-1 zege bij Real Madrid). Vorige week werd zonder de Argentijn nog gelijkgespeeld tegen promovendus Huesca.

Met nog vijf speelronden te gaan heeft Barcelona een voorsprong van negen punten op nummer twee Atlético Madrid.

Eibar
Eibar
0 - 1
Atlético Madrid

Atlético won eerder op de zaterdag al bij Eibar. De Madrilenen imponeerden allerminst in het kleine Estadio Municipal de Ipurua. In de eerste helft was er slechts één schot op doel van de bezoekers, na rust kwamen er maar drie bij. Dankzij Thomas Lemar konden de mannen van Diego Simeone uiteindelijk wel juichen. De Fransman die een moeizaam debuutseizoen beleeft, zorgde vijf minuten voor het einde uit een voorzet van Koke voor de 0-1. Atlético heeft nu een voorsprong van zeven punten op Real Madrid, dat zondag Athletic de Bilbao ontvangst (aftrap 16.15 uur).