Bale-barometer: is De Golfer nu echt klaar in Madrid?

Reacties

Hoe moet het verder met Gareth Bale? De zo blessuregevoelige Welshman kan sinds zijn rentree Santiago Solari maar niet overtuigen. Zoals ook Zinedine Zidane uiteindelijk het vertrouwen in de linkspoot verloor. Real Madrid en Bale zijn toe aan verlossing.

Bale-barometer: is De Golfer nu echt klaar in Madrid?

De beelden uit de kleedkamer van Real op 10 februari waren veelzeggend. Er was net met 1-3 gewonnen bij Atlético. De sfeer was uitgelaten na de vijfde competitiezege op rij. Atlético was van de tweede plaats verstoten en Real had koploper Barcelona plotseling weer in het vizier na een rampzalige eerste seizoenshelft. Breedlachend stapte Sergio Ramos met een jubileumshirt in zijn handen op Bale af. De captain feliciteerde de aanvaller met zijn honderdste doelpunt in het shirt van Real, maar bij de jubilaris kon er amper een lachje vanaf. Wellicht omdat hij wist dat het tricot al enkele duels ergens in een tas had gezeten. Bale was tegen Atlético weer reserve, net als in drie van de vier wedstrijden daarvoor.

De sombere conclusie voor Bale is dat aan zijn status niets veranderd is sinds het vertrek van Zinedine Zidane. En nog erger, sinds het vertrek van Cristiano Ronaldo. Het was de bedoeling dat hij een stap naar de voorgrond zou zetten en zou helpen de leegte op te vullen. Inmiddels zijn Karim Benzema en Vinícius Júnior opgestaan. Onder Santiago Solari heeft Bale dezelfde rol als dat hij uiteindelijk had onder Zidane: die van twaalfde, dertiende of veertiende man.

Hoe vaak Zidane ook rouleerde, in de Champions League toonde hij altijd zijn ware voorkeuren. Bij de finale in Milaan in 2016 was Bale nog basisspeler. Een jaar later in zijn eigen Cardiff begon hij op de bank, net als vorig seizoen in Kiev tegen Liverpool. Met twee goals, waaronder een fenomenale omhaal, schitterde hij als invaller. Maar het was weer Ronaldo die de hoofdrol opeiste door direct na afloop twijfel te zaaien over zijn toekomst. Zelfs na twee goals in de Champions League-finale stond Bale in de schaduw. Sinds het veld afgestapt te zijn in Kiev heeft de rechtsbuiten geen woord meer gewisseld met Zidane, onthulde hij onlangs in FourFourTwo. Niet over het feit dat hij gepasseerd was, niet over de goals en ook niet over de successen samen toen Zidane afscheid nam. Niets.

Was Ronaldo vorige zomer niet naar Juventus vertrokken, dan had Bale waarschijnlijk al geen deel meer uitgemaakt van de Real-selectie. Zidane zette na de 1-3 zege op Liverpool de deur voor een vertrek volledig open, net als de speler zelf. 'Ik moet met mijn zaakwaarnemer in gesprek. Ik heb het nodig om iedere week te spelen en dat is niet gebeurd dit seizoen', zei Bale destijds.

De situatie van Bale is pijnlijk, omdat het ruwe talent er in flitsen nog uitkomt. Zoals op bezoek bij Atlético. Na gelanceerd te zijn door Luka Modric rondt hij feilloos af en gooit hij met de 1-3 de wedstrijd in het slot. Thibaut Courtois zei laatst in Het Laatste Nieuws nog over de potentie van zijn ploeggenoot: 'Zó veel talent, alleen jammer dat hij vaak afgeremd wordt.'

In datzelfde interview schetste de nieuwe goalie van Real het beeld van een buitenbeentje, zoals Bale al vaak geportretteerd is door ploeggenoten. 'Gisteravond hadden we een etentje met de ganse spelersgroep, maar Bale en Kroos zijn niet gekomen omdat ze het te laat vonden (lacht). We hadden afgesproken om halftien, en we zijn beginnen eten om kwart na tien. Rond middernacht zaten we aan de koffie. ''Ik kom niet mee, jongens. Ik ga om elf uur slapen'', had Bale gezegd.' Na zes jaar in Madrid spreekt Bale nog altijd geen Spaans. De gesprekken met zijn buurman in de kleedkamer Marcelo komen nog altijd niet verder dan 'hi, hello and goodbye'. Binnen de selectie luidt zijn bijnaam De Golfer, vanwege zijn vele uren op de greens in de omgeving van Madrid.

Het zijn details die er niet toedoen als Bale Ronaldo-achtige cijfers haalt. Het gebrekkige aanpassen aan de Spaanse cultuur is voor de Madrileense kranten slechts een extra stok om de man van honderd miljoen euro mee te slaan. Vijfenhalfjaar na zijn komst zit de aanvaller nog altijd gevangen in het torenhoge verwachtingspatroon. Bij zijn komst eiste hij van trainer Carlo Ancelotti nog een centrale rol, maar hij werd al snel op de rechterflank geparkeerd, ook omdat Ronaldo centraler wilde spelen. Van parkeerplek is Bale langzaam maar zeker gedegradeerd naar reserveplek. Dat terwijl dit hét jaar was om op te staan, in seizoen 1 na Ronaldo.

Ondertussen is het nog altijd de vraag wat de plannen van Real Madrid met Eden Hazard zijn. Door de transferban voor Chelsea lijkt het zeer onwaarschijnlijk dat de Premier League-club wil meewerken aan uitgaande transfers van bepalende spelers. Tegelijkertijd is het perspectief van Hazard op Stamford Bridge door de vrijdag uitgesproken sanctie van de FIFA ook veel slechter geworden. Het contract van de 28-jarige Belg loopt in 2020 al af.

Bekijk via onderstaande link het volledige programma in La Liga

Levante
Levante
1 - 2
Real Madrid
Real Madrid
Bekijk hier al onze video's
Meer Real Madrid
Meer over Real Madrid
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.