Telstar pijnigt Jong Ajax in vermakelijk KKD-duel

Telstar heeft door de zege van zondag op Jong Ajax (1-0) goede zaken gedaan in de 23ste speelronde van de Keuken Kampioen Divisie. Dankzij de overwinning stijgen De Witte Leeuwen twee plekken op de ranglijst en staan nu twaalfde.

Telstar
Telstar
1 - 0
Jong Ajax
Jong Ajax

In Velsen-Zuid begon de ploeg van trainer John Heitinga scherper aan de wedstrijd. Na enkele minuten liet Naci Ünüvar na de score te openen: zijn poging was een makkelijke vangbal voor Telstar-keeper Ronald Koeman, die kort daarop niet in hoefde te grijpen op de poging van Kristian Hlynsson. Nadien kroop de thuisploeg meer uit haar schulp en nam het het initiatief in handen. In een tijdsbestek van honderd seconden schoot aanvaller Jip Molenaar naast en werkte middenvelder Rashaan Fernandes zijn inzet over. Rein Smit had wel succes en bezorgde zijn ploeg de voorsprong.

Kansen
Na rust begon Telstar zoals het de eerste helft geëindigd was. Ajax-huurling Giovanni en opnieuw Smit zagen hun inzetten niet in het net belanden. Een kwartier voor tijd leek Hlynsson de gelijkmaker op de schoen te hebben, maar Koeman voorkwam erger voor Telstar met een fraaie redding.

Telstar wisselde volop in de hoop op een tweede, bevrijdende treffer en kreeg daar de kansen voor. Invaller Glynor Plet had de 2-0 op de schoen, maar zag zijn schot op de vuisten van Jong Ajax-keeper Calvin Raatsie belanden. Door de overwinning gaat Telstar in de stand op de ranglijst over Jong AZ en FC Den Bosch heen. Jong Ajax staat vierde.

FC Emmen
FC Emmen
2 - 0
NAC Breda
NAC Breda

FC Emmen wist de thuiswedstrijd tegen NAC Breda, dat deze week PEC Zwolle uitschakelde in het KNVB-Bekertoernooi, in een tijdsbestek van twee minuten te beslissen. Jari Vlak schoot Emmen op aangeven van Reda Kharchouch na een half uur spelen op voorsprong en een minuut later eiste Kharchouch zelf de hoofdrol op. Nadat Peter van Ooijen de spits bediende in het strafschopgebied, verraste Kharchouch zijn directe tegenstander Dion Malone en keeper Nick Olij met een omhaal: 2-0.

NAC drong in de tweede helft meer aan bij het doel van keeper Michael Brouwer. De Bredanaars werden via Naoufal Bannis en invaller Odysseus Velanas ook dreigend, maar Emmen hield ondanks het enorme veldoverwicht van de bezoekers stand na rust. Ook Ralf Seuntjens was met een kopbal niet gelukkig in de afronding. Emmen blijft door de zege op zeven punten van Volendam, NAC bezet de tiende plaats.

MVV Maastricht
0 - 1
FC Volendam
FC Volendam

FC Volendam had veel moeite om de Maastrichtse muur te slechten. Pas in de zeventigste minuut stelde de lijstaanvoerder de zege veilig: Robert Mühren legde de bal af op rechtsback Walid Ould-Chikh, die het leer binnen prikte. De voorsprong was op basis van het veldspel terecht. FC Volendam controleerde en had al behoorlijk wat kansen gekregen via Mühren, Gaetano Oristiano en Bilal Ould-Chikh. Aan de andere kant moest doelman Filip Stankovic meerdere keren in actie komen om de 1-0 te voorkomen. Twintig minuten voor tijd maakte Ould-Chikh dus de bevrijdende treffer. De voorsprong van FC Volendam op Excelsior bedraagt nu negen punten.

Jong PSV
Jong PSV
3 - 0
Excelsior
Excelsior

Excelsior had gehoopt FC Volendam bij te kunnen benen, maar leed een gevoelige nederlaag in Eindhoven. Bij rust stond het nog wel 0-0, hoewel Jong PSV diverse grote kansen had gekregen om te scoren. Na 57 minuten brak Fedde Leysen de ban: de verdediger scoorde na een fraaie actie van Bakayoko. Diezelfde Bakayoko onderstreepte zijn goede vorm door de 2-0 aan te tekenen, en het slotakkoord op De Herdgang kwam op naam van Mohamed Nassoh, wederom na voorbereidend werk van Bakayoko. Door de zege staat Jong PSV steviger in het linker rijtje van de Keuken Kampioen Divisie.

Roda JC Kerkrade
5 - 0
ADO Den Haag

Roda JC verloor sinds eind november niet meer en ook ADO moest er dus aan geloven. De Limburgers kwamen voor rust op voorsprong via een schitterend krullend schot van Benjamin Bouchouari en na de pauze verergerden zij het Haagse leed. Xian Emmers scoorde op aangeven van Patrick Pflücke, en laatstgenoemde tekende na 71 minuten met een kopbal voor de 4-0. Tussendoor had Dylan Vente uit een rebound de 3-0 voor zijn rekening genomen. Invaller Yayi Mpie zette drie minuten voor tijd de eindstand op het scorebord.

De Graafschap
1 - 0
Almere City FC

De Graafschap ontsnapte ternauwernood aan nieuw puntverlies. In de eerste helft werden er nauwelijks kansen gecreëerd, ook niet door het team van Reinier Robbemond. Het opvallendste moment was toen supporters het stadion binnen drongen en een spandoek toonden met de tekst: 'Handel naar de feiten; een stadionbezoek is veilig! De maat is vol. Geef supporters hun club terug!' Almere was het gevaarlijkst in de tweede helft. De beste kansen waren voor Lance Duijvestijn en Thijs van Leeuwen, maar zij faalden in de afwerking. Via Giovanni Korte ging de zege toch nog naar De Graafschap.

Helmond Sport
1 - 3
TOP Oss
TOP Oss

Kay Tejan van TOP Oss kroonde zich tot de absolute man van de wedstrijd. De aanvaller tekende na 28 minuten voor de gelijkmaker na een combinatie met Jearl Margaritha en na een uur knalde hij de bezoekers op voorsprong. Na 77 minuten completeerde Tejan zijn eerste hattrick in het betaald voetbal. Helmond Sport was nog wel op voorsprong gekomen via Dylan Seys, die een hoekschop in één keer in het doel draaide.