Babel van vergetelheid naar tweede jeugd: 'Blijf me volgen'

Reacties

De carrière van Ryan Babel leek als een nachtkaars uit te gaan. Maar in plaats van de vergetelheid staat de dertigjarige Amsterdammer na zijn eerste volle jaar voor Besiktas weer vol in de schijnwerpers als een herboren aanvaller.

Babel van vergetelheid naar tweede jeugd: 'Blijf me volgen'

Zijn terugkeer bij Ajax in de zomer van 2013 was bedoeld om zich weer in de kijker te spelen na zijn moeizame verblijf bij 1899 Hoffenheim. Maar het tweede Amsterdamse verblijf werd voor beide partijen door blessures een teleurstelling. 'Ik ben Ajax dankbaar voor de kans. Ik verlaat de club dus niet om financiële redenen, maar om het sportieve belang van de jeugd. Ik ben en blijf altijd een Amsterdammer met een Ajax-hart en als de club het wil kom ik ooit terug.'

Dat waren de afscheidswoorden van Babel, die de verwijten dat hij alleen voor het geld zou hebben gekozen bij het Turkse Kasimpasa van de hand wees. Maar toch beklijfde het gevoel dat de aanvaller al bezig was toe te werken naar een afscheidstoernee in de herfst van zijn carrière.

Het leek allerminst een keuze voor ambities, ook al sprak de aanvaller van een 'ambitieuze club'. Dat hij twee jaar later - en 59 duels en veertien goals verder - zijn heil ging zoeken in de Verenigde Arabische Emiraten, versterkte het vermoeden van een rol in de schaduw.

Het avontuur in het Midden-Oosten bij Al-Ain werd geen succes en na het ontbinden van zijn contract waren ook zijn maanden bij Deportivo La Coruña geen reden om verder te gaan in Spanje. Sportief had Babel het naar eigen zeggen naar zijn zin in Galicië, maar op persoonlijk vlak kostte het hem te veel.

Besiktas bood uitkomst en heeft er zeker geen spijt van gekregen. Op Turkse bodem heeft Babel zich weer laten gelden als een gevaarlijke aanvaller. Het leidde zelfs tot een rentree in Oranje na zes jaar afwezigheid. Zondag was er een nieuw hoogtepunt. 'Het is een grote eer om de honderste treffer van Besiktas te maken in het Vodafone Park en zo onderdeel te worden van de glorieuze clubgeschiedenis', zei Babel na zijn hattrick tegen Osmanlispor (5-1). 'Ik heb het idee dat ik weer het ritme te pakken heb van het begin van mijn carrière. Blijf me volgen.'

Na de winterstop is hij ook te zien in de Champions League, tegen Bayern München. Dertien jaar geleden, op 8 december 2004, speelde Babel met Ajax tegen de Beierse grootmacht zijn eerste thuiswedstrijd op hetzelfde podium. De aanvaller is inmiddels een dertiger, maar tegelijkertijd bezig aan een tweede jeugd. Babel staat weer in de schijnwerpers en in de recordboeken.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.