AZ wil af van topdrie-complex, FC Utrecht thuis onoverwinnelijk

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. AZ - Feyenoord is de meest in het oog springende wedstrijd van zondag. Het is met vijf duels een drukke Eredivisie-dag.

AZ wil af van topdrie-complex, FC Utrecht thuis onoverwinnelijk

AZ - Feyenoord

Aftrap: 12.15 uur
Scheidsrechter: Björn Kuipers

Actueel

• Vlak voor de interlandbreak leed AZ een pijnlijke 3-2 nederlaag bij Heracles Almelo. De Alkmaarders bleven daardoor steken op zeven punten. Dat zijn er twee minder dan Feyenoord, dat zijn laatste drie competitieduels in winst omzette.

• Sinds de zomer van 2017 maakte Bjørn Johnsen 21 goals in de Eredivisie, waarmee hij zich gedeeld topscorer mag noemen in dit tijdperk. Ook de inmiddels voor Brighton & Hove Albion uitkomende Alireza Jahanbakhsh staat op 21 treffers in deze periode.

AZ wil zondag eindelijk eens afrekenen met het topdrie-complex. Afgelopen seizoen verloren de Alkmaarders al hun Eredivisie-duels met Ajax, PSV en Feyenoord én de bekerfinale tegen de Rotterdammers.

Robin van Persie kwam tot scoren met liefst negen van zijn twaalf schoten op doel sinds zijn terugkeer bij Feyenoord begin dit kalenderjaar.

Tijdens de eerste vier speelrondes incasseerde Feyenoord liefst zeven doelpunten. In de afgelopen 28 seizoenen kregen de Rotterdammers er alleen in 2008/09 (acht) en 2013/14 (negen) méér om de oren in de eerste vier competitieduels.

Feyenoord snakt naar Jørgensen: 'Nu erg afhankelijk van Van Persie en Berghuis'

Yassin Ayoub kan zijn 150ste Eredivisie-wedstrijd afwerken. De middenvelder werd twee weken geleden de eerste Feyenoorder sinds Roy Makaay in 2007 die in al zijn eerste drie Eredivisie-duels voor de Rotterdammers scoorde of een assist verzorgde.

• AZ kreeg in de afgelopen 294 minuten in Eredivisie-verband geen tegentreffer in eigen huis, de beste reeks sinds een serie van 488 minuten in het seizoen 2011/12.

'Als Feyenoord niet wint bij AZ wordt het een seizoen van niks'

Historie

• AZ won precies 25 procent van de vorige veertig Eredivisie-thuiswedstrijden tegen Feyenoord. Zestien keer zegevierden de Rotterdammers.

• In de voorbije vier edities maakte telkens één ploeg vier treffers in dit duel, respectievelijk Feyenoord, AZ, Feyenoord en Feyenoord.

De laatste 5 Eredivisie-edities van AZ - Feyenoord:

Seizoen Uitslag
2013/14 1-1
2014/15 1-4
2015/16 4-2
2016/17 0-4
2017/18 0-4

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

SC Heerenveen - Heracles Almelo

Aftrap: 14.30 uur
Scheidsrechter: Pol van Boekel

Actueel

• SC Heerenveen is wisselvallig aan het seizoen begonnen met vijf punten uit vier wedstrijden. De Friezen hebben twee punten minder dan Heracles Almelo, dat zich na de 3-2 overwinning op AZ meldde in de subtop.

• Gedurende de eerste vier speelrondes was SC Heerenveen de effectiefste ploeg in de Eredivisie. De Friezen noteerden 29 schoten, waarvan er acht in een treffer uitmondden. Dat komt neer op een conversie van 27,6 procent.

• Met zijn vier goals in vier wedstrijden is Kristoffer Peterson uitstekend aan het seizoen gestart. Slechts drie andere Heraclieden begonnen ooit zó productief aan een Eredivisie-jaargang: Hennie van Nee (1964/65), Herman Morsink (1964/65) en Oussama Tannane (2015/16).

Gertjan Verbeek: in het verleden trainer van zowel Heracles Almelo als SC Heerenveen.
Gertjan Verbeek: in het verleden trainer van zowel Heracles Almelo als SC Heerenveen.

• Jan Olde Riekerink kan de eerste SC Heerenveen-trainer sinds Marco van Basten worden die geen zege boekt in zijn eerste drie Eredivisie-thuiswedstrijden. Eerder overkwam dat alleen Fritz Korbach en Jan de Jonge.

• Sinds zijn debuut voor Heracles Almelo op 28 januari 2017 staat Peterson op vijftien Eredivisie-treffers. Dat zijn er minimaal zes meer dan elke andere huidige Heraclied in deze periode.

Historie

• SC Heerenveen veroverde in zijn laatste zeven Eredivisie-thuiswedstrijden tegen Heracles Almelo slechts vijf van de maximale 21 punten. In de hele Eredivisie-historie wonnen de Friezen vier keer en triomfeerden de bezoekers zes keer.

De meest bijzondere ontmoeting dateert uiteraard uit het seizoen 2007/08. Mede door zeven treffers van Afonso Alves trok SC Heerenveen met 9-0 aan het langste eind.

SC Heerenveen - Heracles Almelo: de wedstrijd van Afonso Alves.

De laatste 5 Eredivisie-edities van SC Heerenveen - Heracles Almelo:

Seizoen Uitslag
2013/14 2-4
2014/15 0-1
2015/16 0-1
2016/17 3-1
2017/18 1-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

NAC Breda - Fortuna Sittard

Aftrap: 14.30 uur
Scheidsrechter: Serdar Gözübüyük

Actueel

• NAC Breda - Fortuna Sittard is een duel tussen de clubs die na vier speelrondes de zeventiende en de achttiende plaats bezetten. De Brabanders totaliseren drie punten, één meer dan de promovendus.

• Dit kalenderjaar fabriceerde NAC Breda al vier eigen doelpunten in de Eredivisie. Hoewel we pas in september zitten, is dit reeds een negatief clubrecord.

• Fortuna Sittard scoorde dit Eredivisie-seizoen vier keer en al die goals vielen in de tweede helft. Als enige Eredivisie-ploeg troffen de Limburgers nog geen doel voor rust.

• Bij aanvang van dit Eredivisie-weekeinde was NAC Breda de ploeg die het langst aan moest kijken tegen een achterstand: 177 minuten. Overigens koesterde Fortuna Sittard deze jaargang nog geen voorsprong.

In zijn eerste twee uitwedstrijden had Fortuna Sittard gemiddeld 59,6 procent balbezit. Alleen Ajax noteerde een hoger moyenne (64,2 procent).

Historie

• Negen keer eerder ging Fortuna Sittard in het kader van de Eredivisie op bezoek bij NAC Breda. De Brabanders noteerden zes overwinningen, de Limburgers triomfeerden slechts eenmaal.

NAC Breda zegevierde in zijn laatste negen duels met Fortuna Sittard (thuis en uit) in alle competities. In deze serie troffen de Brabanders liefst 24 keer doel.

De laatste 5 Eredivisie-edities van NAC Breda - Fortuna Sittard:

Seizoen Uitslag
1996/97 1-1
1997/98 3-1
1998/99 1-1
2000/01 1-0
2001/02 3-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

FC Utrecht - FC Emmen

Aftrap: 14.30 uur
Scheidsrechter: Kevin Blom

Actueel

• Een hectische interlandperiode was het voor FC Utrecht, met het ontslag van Jean-Paul de Jong en de aanstelling van Dick Advocaat, die het duel met FC Emmen nog laat aan Marinus Dijkhuizen en Rick Kruys. De Domstedelingen bezitten vijf punten, één meer dan FC Emmen. De equipe uit Drenthe speelde ruim twee weken geleden met 1-1 gelijk tegen De Graafschap.

• FC Utrecht zegevierde in slechts twee van de laatste acht competitiewedstrijden waarin het de openingsgoal maakte. Ook twee weken geleden tegen Fortuna Sittard werd een voorsprong uit handen gegeven.

In de eerste vier speelrondes incasseerde FC Emmen elf treffers, samen met NAC Breda het hoogste aantal.

FC Utrecht verloor geen van zijn laatste zestien competitieduels voor eigen publiek. Dat is de op twee na beste serie in de clubhistorie na reeksen van 26 wedstrijden zonder thuisnederlaag (eindigend in 1991) en 25 duels zonder verliesbeurt in De Galgenwaard (eindigend in 2002).

• Na vier speelrondes was FC Utrecht-speler Sander van de Streek samen met Mats Seuntjens van AZ de Eredivisie-speler met de meeste doelpogingen zonder tot scoren te komen: twaalf stuks.

• FC Emmen noteerde in de eerste vier duels liefst 26 schoten op doel, waarmee de promovendus alleen aan Ajax, AZ en PSV voorrang hoefde te verlenen.

Historie

Het is pas de derde keer dat FC Utrecht en FC Emmen tegenover elkaar staan in een officieel duel. De vorige ontmoetingen hadden plaats in het kader van het KNVB-bekertoernooi en werden beide gewonnen door de Domstedelingen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

PEC Zwolle - Vitesse

Aftrap: 16.45 uur
Scheidsrechter: Christiaan Bax

Actueel

• Na drie nederlagen vanaf de start van het seizoen boekte PEC Zwolle in de vierde speelronde een overwinning, hetgeen ten koste van FC Groningen ging. Vitesse schoot deze competitie uit de startblokken, maar hield aan zijn laatste drie duels slechts twee punten over.

• Ondanks de zege bij FC Groningen is PEC Zwolle nog altijd de slechtst presterende club van de teams die zowel dit als vorig seizoen uitkwamen in de Eredivisie.

Vitesse triomfeerde niet in zijn laatste acht uitduels in de Eredivisie. In die serie speelden de Arnhemmers vier keer gelijk en leden ze vier nederlagen.

Gedurende de eerste vier speelrondes creëerde Younes Namli liefst vijftien kansen. Daarmee hoefde de PEC Zwolle-speler alleen in Steven Berghuis en Nasser El Khayati (beiden zestien gecreëerde mogelijkheden) zijn meerdere te erkennen.

• Voor het eerst sinds oktober 2017 kan PEC Zwolle zegevieren in twee achtereenvolgende competitiewedstrijden. Nadien speelden De Blauwvingers 28 Eredivisie-duels, waarin ze nimmer twee keer achtereen een overwinning behaalden.

Historie

• PEC Zwolle - Vitesse prijkte tien keer eerder op het Eredivisie-programma. Beide clubs trokken vier keer aan het langste eind.

• Drie seizoenen geleden boekte Vitesse een eclatante 1-5 zege op bezoek bij PEC Zwolle. Onder anderen Lewis Baker en Milot Rashica scoorden die dag.

De laatste 5 Eredivisie-edities van PEC Zwolle - Vitesse:

Seizoen Uitslag
2013/14 1-2
2014/15 2-1
2015/16 1-5
2016/17 3-1
2017/18 1-2

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.