AZ was ooit 'het Schalke van Nederland', Palermo heeft Europees record

Reacties

Hoewel Schalke 04 een dappere poging onderneemt en niets valt uit te sluiten bij de crisisclub, is de kans niet heel groot dat Die Königsblauen erin slagen om Palermo te onttronen als Europese club met de meeste verschillende trainers in één seizoen.

AZ was ooit 'het Schalke van Nederland', Palermo heeft Europees record
© Pro Shots

Schalke zette zondagochtend Christian Gross op de keien en hoopt spoedig oefenmeester nummer vijf van deze jaargang te presenteren. Volgens Duitse media is Dimitrios Grammozis de uitverkorene. Schalke vertoont Palermo-trekjes: toenmalig eigenaar Maurizio Zamparini van I Rosaneri zette in het seizoen 2015/16 zeven verschillende trainers voor de groep, voor zover wij na kunnen gaan een Europees record.

Palermo begon de Serie A-campagne vijf jaar geleden met Giuseppe Iachini op de bank, die al sinds september 2013 aan het roer stond, een Foppe de Haan-achtige periode voor Zamparini-begrippen. Na een grillige seizoenstart moest Iachini echter vertrekken en kreeg Davide Ballardini het vertrouwen van het bestuur. De nieuwe man presteerde niet veel beter, waarna er met Fabio Viviani een interim-trainer werd aangesteld. Viviani werd opgevolgd door Guillermo Schelotto, die echter niet over de juiste papieren beschikte.

Bundesliga

Stand Bundesliga 2020/2021

Duitsland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
15
Arminia Bielefeld
34
9
8
17
26-52
-26
35
16
1. FC Köln
34
8
9
17
34-60
-26
33
17
Werder Bremen
34
7
10
17
36-57
-21
31
18
Schalke 04
34
3
7
24
25-86
-61
16
* Actueel tot en met 27 feb. 2024

Giovanni Tedesco mocht het nu proberen, maar hij verdween al snel van het toneel en met Giovanni Bosi dacht Zamparini een ideale trainer te hebben gevonden in de strijd om lijfsbehoud. Toen dit toch bleek tegen te vallen, greep de flamboyante preses terug op Iachini, die na drie duels en één punt weer zijn congé kreeg. Nadat Walter Novellino ook geen wonderdokter bleek, werd Ballardini weer geïnstalleerd als trainer. Deze keer met succes: na een eindsprint bleef Palermo zowaar behouden voor het hoogste niveau.

Nederlands record
Het Eredivisie-record steekt daar schril bij af. Vier keer kregen spelersgroepen op het hoogste niveau in Nederland te maken met vier verschillende (interim-)trainers. AZ schaarde zich als laatste bij dit gezelschap. In 2014/15 zwaaiden Marco van Basten, Alex Pastoor, Dennis Haar en John van den Brom de scepter in Alkmaar.

Van Basten kwam er na de start van dat seizoen al snel achter dat hij naar de luwte verlangde, waarna zijn assistent Pastoor doorschoof. Na een rel met de clubleiding met verwijten over en weer werd de samenwerking met Pastoor beëindigd. Een interim-periode met Haar volgde, alvorens Van den Brom het voor het zeggen kreeg.

Ook De Volewijckers in 1962/63, PSV in 1967/68 en Willem II 2009/10 hadden in hetzelfde seizoen vier verschillende trainers. Bij de Tilburgers zaten elf jaar geleden Fons Groenendijk, Mark Schenning, Arno Pijpers en Theo de Jong in de dug-out. Willem II handhaafde zich, een prestatie waar Schalke alleen maar van kan dromen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Schalke 04
Meer over Schalke 04
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.