AZ walst weer over Groningen heen en treft Utrecht in finale play-offs

Met groot machtsvertoon heeft AZ zaterdagavond de finale van de play-offs voor Europees voetbal bereikt ten koste van FC Groningen. Na de 1-4 in Groningen maakten de Alkmaarders het in eigen huis af met opnieuw een simpele overwinning: 4-1. AZ speelt nu tegen FC Utrecht voor een plek in de voorrondes van de Europa League.

Groningen probeerde er nog iets van te maken in het AFAS Stadion, maar een vroege goal van Wout Weghorst maakte een einde aan de illusies van de uitploeg. De spits was het eindstation van een schitterende aanval, waarbij de pass van jonkie Calvin Stengs (18) het absolute hoogtepunt was. Voor rust bezorgde Bryan Linssen nog wat hoop in de harten van de meest optimistische Groningen-supporters, Tim Krul zag er niet goed uit bij een schot van de aanvaller: 1-1.

De mogelijk nog aanwezige aspiraties bij Groningen werden door AZ snel in de kiem gesmoord in de tweede helft. Tien minuten na rust maakte Joris van Overeem met een kopbal de 2-1. Sergio Padt, onderdeel van Oranje's voorselectie, verwerkte een voorzet niet lekker, waarna Van Overeem profiteerde van onoplettendheid bij Tom Hiariej. Nog geen tien minuten later beloonde Stengs zichzelf voor een goede wedstrijd, op aangeven van Van Overeem kopte hij zijn tweede doelpunt in de play-offs binnen.

Ook na de 3-1 ging AZ vrolijk verder met vertrouwen tanken. Groningen was rijp voor de slacht en Van Overeem strooide tien minuten voor tijd zout in de wond. De middenvelder schoof in de zestien binnen na een razendsnelle aanval . Een mooie avond voor de neutrale kijker werd op vervelende wijze afgesloten. Na een harde botsing tussen Van Overeem en Ruben Jenssen moest laatstgenoemde met een flinke hoofdwond op een brancard van het veld gedragen worden.

Het veranderde verder niets aan de uitslag, waardoor AZ volgende week tegenover FC Utrecht staat in de finale van de play-offs. Het tweeluik staat gepland op donderdag 25 en zondag 28 mei, de winnaar meldt zich in de derde voorronde van de Europa League.