AZ stunt tegen Ajax en legt rode loper uit voor PSV

Ajax is zondagmiddag in eigen huis te kijk gezet door AZ. De Alkmaarders namen voor de tweede keer in drie seizoenen de punten mee uit de Johan Cruijff Arena: 1-2.

Ajax
Ajax
1 - 2
AZ
AZ

Ajax begon het duel met AZ zonder de geblesseerde Noussair Mazraoui. Aanvoerder Dusan Tadic keerde na zijn absentie tegen Sporting Portugal wel weer terug in de basis. Na de euforie van de historische Champions League-groepsfase had Ajax het echter zwaar tegen AZ. De Alkmaarders hielden de linies dicht op elkaar en maakten de thuisploeg het voetballen onmogelijk.

Voor het eerst sinds 2010 produceerde Ajax in de eerste helft van een Eredivisie-duel geen enkele doelpoging in het strafschopgebied van de tegenstander. AZ had zijn zaken zo goed voor elkaar, al slaagden de bezoekers er niet in om Ajax in aanvallend opzicht pijn te doen. Een kopbal van Dani de Wit vormde het enige gevaar van de gasten.

Na rust sloeg AZ wél al snel toe. Yukinari Sugawara ervandoor aan de linkerkant. De voorzet van de Japanse vleugelverdediger belandde voor de voeten van Vangelis Pavlidis, die de bal in de bovenhoek ramde: 0-1. De Griekse spits maakte zo een einde aan de fraaie reeks van Ajax-keeper Remko Pasveer, die bijna 700 minuten geen doelpunt incasseerde in de competitie.

Owen Wijndal dacht AZ even later zelfs op 0-2 te zetten, maar zijn treffer werd afgekeurd wegens buitenspel. Ajax was daarna wakker geschud en opende de jacht op de gelijkmaker. Een kopbal van Sébastien Haller werd door doelman Peter Vindahl Jensen nog op miraculeuze wijze gekeerd. In de 73ste minuut scoorde Haller alsnog na mistasten van Sam Beukema: 1-1.

In de de minuten daarna kreeg Ajax mogelijkheden op een winnende treffer, maar die viel aan de andere kant. Na goed werk van Jesper Karlsson en Owen Wijndal werd Zakaria Aboukhlal de gevierde man. De door PSV opgeleide aanvaller schoof de bal in de verre hoek en deed Ajax zo veel pijn: 1-2. In de 95ste minuut dacht Perr Schuurs nog een punt te redden, maar zijn goal werd afgekeurd vanwege buitenspel.

Rode loper voor PSV
De ploeg van coach Erik ten Hag ziet concurrent Feyenoord in aanloop naar De Klassieker van volgende week een punt inlopen. Beide rivalen staan nu qua punten op gelijke hoogte. De koppositie van Ajax staat bovendien op het spel: PSV kan bij een zege op NEC later deze zondag de eerste plaats overnemen.