AZ stort ook tegen VVV-Venlo compleet in na rode kaart

Reacties

AZ heeft zaterdagavond een bijzonder pijnlijk déjà vu beleefd. Tegen VVV-Venlo leek er geen vuiltje aan de lucht, maar na wéér een rode kaart volgde er wéér een ineenstorting.

AZ stort ook tegen VVV-Venlo compleet in na rode kaart
© Pro Shots
AZ
AZ
2 - 2
VVV-Venlo
VVV-Venlo

AZ werd vrijdagavond opgeschrikt door een corona-uitbraak. De Alkmaarders maakten bekend dat er in totaal vier spelers van het eerste elftal, twee spelers van Jong AZ en drie medewerkers positief hebben getest op het coronavrus. De club maakte om privacyredenen officieel niet bekend om welke spelers uit de A-selectie het gaat, maar feit was dat onder anderen Timo Letschert en Ferdy Druijf er zaterdag niet bij waren. Mede om die reden begon de van Stoke City gehuurde Bruno Martins Indi direct in de basis: het was zijn debuut voor AZ en daarmee meteen zijn rentree in de Eredivisie, na een afwezigheid van ruim zes jaar.

Nog los van alle coronaperikelen kreeg AZ in de eerste weken van het seizoen al de nodige tikken. Dinamo Kiev was in de voorronde van de Champions League te sterk, terwijl de eerste drie duels van het Eredivisie-seizoen slechts drie remises opleverden. PEC Zwolle vertrok met 1-1 uit Alkmaar, AZ liet zich op bezoek bij Fortuna Sittard in de slotfase foppen (3-3), waarna kort voor de interlandperiode het krankzinnige uitduel met Sparta Rotterdam volgde. AZ stond daar halverwege met 0-4 voor, maar na negentig minuten stond er 4-4 op het scorebord.

Op het thuisduel met VVV stond dus de nodige druk, maar de grootste spanning leek na twee minuten al van de Alkmaarse schouders te vallen. Nieuwkomer Jesper Karlsson probeerde vanaf de linkerflank een voorzet te geven, maar de bal plofte pardoes binnen bij de tweede paal. Na een klein halfuurtje werd die voorsprong zelfs verdubbeld. Teun Koopmeiners verstuurde een pass richting Jonas Svensson, die de bal met zijn hoofd klaarlegde voor Calvin Stengs. De aanvaller knalde vervolgens overtuigend raak.

Helemaal mis
Er leek dan ook geen vuiltje aan de lucht voor het veel betere AZ, totdat de man van de assist op de 2-0 kort voor rust rood kreeg. Svensson kwam bij de zijlijn met een onbesuisde tackle op Joshua John, scheidsrechter Christiaan Bax was onverbiddelijk. Svensson werd daarmee (na Stengs tegen PEC en keeper Marco Bizot tegen Sparta) al de derde AZ-speler die dit seizoen van het veld werd gestuurd. Bij de thuisploeg gingen de gedachten in de rust ongetwijfeld terug naar de duels met Fortuna en Sparta, wedstrijden waarin zeker lijkende overwinningen uit handen werden gegeven.

Lange tijd leek die angst niet terecht, want VVV kon nauwelijks gevaarlijk worden, maar in de slotfase ging het toch weer helemaal mis voor de Alkmaarders. Eerst kopte Evert Linthorst de 2-1 binnen, niet veel later ging uitgerekend debutant Martins Indi in de fout. Hij gaf een strafschop weg door Giorgios Giakoumakis naar de grond te trekken in de zestien, al hield de hem óók vast. Het buitenkansje werd in ieder geval koeltjes benut door VVV-goudhaantje Giakoumakis zelf, waardoor AZ wederom een ineenstorting beleefde.

Zodoende leeft AZ met een slecht gevoel toe naar de Europa League-kraker van donderdagavond, op bezoek bij Napoli. De Italiaanse ploeg van trainer Gennaro Gattuso toonde eerder op de zaterdag juist aan in topvorm te verkeren, door het meer dan uitstekend presterende Atalanta Bergamo met 4-1 aan de kant te zetten.

Het werd niet het debuut waar Bruno Martins Indi op gehoopt had
© Pro Shots
Het werd niet het debuut waar Bruno Martins Indi op gehoopt had
Eredivisie

Stand Eredivisie 2020/2021

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
9
Heracles Almelo
34
12
8
14
42-53
-11
44
10
FC Twente
34
10
11
13
48-50
-2
41
11
Fortuna Sittard
34
12
5
17
50-58
-8
41
12
sc Heerenveen
34
9
12
13
43-49
-6
39
13
PEC Zwolle
34
9
11
14
44-53
-9
38
14
Willem II
34
8
7
19
40-68
-28
31
15
RKC Waalwijk
34
7
9
18
33-55
-22
30
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.