AZ staat dankzij vierklapper met anderhalf been in de Conference League

AZ heeft een reuzenstap gezet richting het hoofdtoernooi van de Conference League. In de eerste ontmoeting met Gil Vicente in de laatste voorronde wonnen de Alkmaarders donderdagavond met 4-0. Dani de Wit, Mayckel Lahdo, Vangelis Pavlidis en Mees de Wit namen de doelpunten voor hun rekening.

AZ
AZ
4 - 0
Gil Vicente
Gil Vicente

AZ, nog zonder Riechedly Bazoer, Jesper Karlsson en Jens Odgaard, had aanvankelijk moeite om de hechte defensie van Gil Vicente te doordringen. De eerste serieuze kans leverde echter meteen een doelpunt op. Milos Kerkez had aan de linkerflank de ruimte voor een voorzet, die op waarde werd geschat door De Wit. De aanvallende middenvelder kwam boven verdediger Henrique Gomes uit en kopte hard raak.

Het kostte AZ weinig moeite om die voorsprong vast te houden in het restant van de eerste helft. Gil Vicente liet zich nauwelijks gelden in aanvallend opzicht; het enige opmerkelijke moment dat zich nog voordeed, was een opstootje op slag van rust. Kerkez, Sam Beukema en Gomes werden vrijwel tegelijkertijd op de bon geslingerd. Na een uur spelen liet AZ een goede kans liggen om de marge te verdubbelen. Tijjani Reijnders combineerde met De Wit en dook op voor keeper Andrew, maar kon hem niet verrassen met een lage, diagonale inzet.

Achttien minuten voor tijd kwam daar een enorme kans voor Pavlidis bovenop, maar hij wist goed voorbereidend werk van De Wit niet te bekronen. De 2-0 volgde even daarna alsnog. Na een voorzet van Håkon Evjen werkte verdediger Ferrugem de bal tegen de eigen paal, waarna AZ-invaller Lahdo tot scoren kwam. Met een geplaatst schot zorgde Pavlidis voor de 3-0; invaller Yukinari Sugawara, die zijn eerste minuten van het seizoen maakte, bereidde de 4-0 van Mees de Wit voor. Met het oog op de coëfficiëntenstrijd met Portugal is het van groot belang dat AZ zich via Gil Vicente kwalificeert voor het hoofdtoernooi en de Alkmaarders hebben in ieder geval een reuzenstap gezet.