AZ profiteert met grandioze Idrissi maximaal van verlies Ajax

AZ heeft de titelstrijd met Ajax zaterdag nieuw leven ingeblazen. Op bezoek bij PEC Zwolle beleefde de titelpretendent een onbezorgde avond en bracht het de achterstand op de koploper terug tot drie punten. Volgende week wacht een absolute kraker tegen Ajax.

PEC Zwolle
PEC Zwolle
0 - 3
AZ
AZ

Na de verrassende nederlaag die Ajax vrijdag incasseerde tegen Willem II was AZ er veel aan gelegen het duel in Zwolle tot een goed einde te brengen. De afgelopen twee seizoenen lukte het niet te winnen in Overijssel, maar dankzij een fors aantal kansen werd voor rust al een comfortabele voorsprong bereikt.

Een vroege kopkans voor Dani de Wit ging nog naast en Myron Boadu zag een inzet van de lijn gehaald worden, maar de volgende mogelijkheid was wel raak. Oussama Idrissi schudde aan de linkerkant Gustavo Hamer van zich af, nam zijn tijd en zette voor op Myron Boadu, die de bal ineens op de voet nam en in de hoek plaatste (1-0). De aanvaller maakte zo zijn tiende doelpunt van het seizoen.

Na Boadu's doelpunt volgden meer kansen. De Wit kopte over, Teun Koopmeiners mikte wat te hoog en Calvin Stengs zag een schot gekraakt worden. PEC Zwolle, dat slechts één van zijn laatste vijf competitieduels afsloot met winst, verweerde zich en ondernam pogingen via Lennart Thy en Vito van Crooy. Hun schoten gingen echter over en naast.

Vlak voor rust breidde Idrissi de voorsprong uit. De man die bij de 0-1 nog de rol van aangever vervulde, maakte het ditmaal zelf af. Te vrij gelaten door zijn bewakers ontving de aanvaller na een kort genomen hoekschop van Stengs de bal van Jonas Svensson, waarna hij zijn hoek uitzocht en scoorde.

In de tweede helft nam Idrissi zijn team ook bij de hand naar de derde AZ-treffer van de avond. Stengs speelde in op Boadu, die wegdraaide bij zijn tegenstander en de bal op een presenteerblaadje neerlegde voor de aanstormende Idrissi. Die legde alle kracht in zijn schot en joeg de bal kiezelhard in het dak van het doel.

PEC boog het hoofd niet helemaal na Idrissi’s tweede treffer van de avond en stichtte nog meermaals gevaar via Thy en Hamer, maar kreeg geen beloning voor de laatste pogingen. AZ spaarde de krachten, zal met plezier de stand op de ranglijst tot zich nemen en kan zich nu op gaan maken voor het fraaie affiche van donderdag tegen Manchester United, op Old Trafford. Daarna wacht de belangrijke confrontatie met Ajax.

PEC moet op zijn beurt proberen om zichzelf in de slotduels van 2019 nog een oppepper te bezorgen richting de winterstop. In de competitie gaat het team van trainer John Stegeman op bezoek bij VVV-Venlo en PSV, in het bekertoernooi wacht een duel met Fortuna Sittard.