AZ nadert PSV weer na historische eerste helft tegen Twente

AZ heeft zich zaterdag hersteld van de nederlaag van vorige week tegen Vitesse. De Alkmaarders wonnen met ruime cijfers van FC Twente in een wedstrijd die de geschiedenisboeken ingaat om een bijzondere reden.

AZ
AZ
4 - 1
FC Twente
FC Twente

AZ had iets goed te maken na de nederlaag bij Vitesse van vorige week (2-1). Trainer Pascal Jansen koos in die wedstrijd voor een formatie met drie centrumverdedigers, maar kwam daar tegen Twente alweer op terug. AZ leek in Arnhem weinig vastigheden te hebben door de systeemwissel. Daar was thuis tegen Twente veel minder sprake van. Al na vier minuten was het raak voor de Alkmaarders. Jonas Svensson kwam op en passte richting Albert Gudmundsson. De IJslander gaf mee op Calvin Stengs, die op zijn beurt Myron Boadu in staat stelde om de score van dichtbij te openen.

Daarmee was ook meteen de enige 'echte' goal van de eerste helft gemaakt. AZ en Twente schreven daarna wel geschiedenis met eigen doelpunten. Nog nooit werden er drie in één helft gemaakt, tot zaterdagavond in het AFAS Stadion, waar de contouren van het nieuwe dak overigens zichtbaar werden. De eerste kwam van de voet van Twente-verdediger Dario Dumic. Teun Koopmeiners zette voor op Boadu, maar voordat de spits van AZ bij de bal kon had Dumic die al in eigen doel gewerkt.

Koopmeiners had ook een rol bij de 3-0 van AZ toen hij aanlegde voor een vrije trap, aan de rand van het strafschopgebied en bijna tegen de achterlijn aan. Twente had Queensy Menig als eenmansmuur tussen Koopmeiners en het doel gezet, maar hij kon niet voorkomen dat de bal richting doelman Joël Drommel vloog. De keeper, die deze week een persoonlijk akkoord bereikte met PSV, verkeek zich op die poging en via zijn handen rolde de bal in het doel. Ook de aansluitingstreffer van Twente was een eigen doelpunt. Gudmundsson knikte een corner van Luciano Narsingh achter doelman Marco Bizot.

De tweede helft was een stuk minder sprankelend. Twente kreeg het niet meer voor elkaar om het echt spannend te maken in Alkmaar. Boadu zag zijn tweede goal afgekeurd worden wegens buitenspel en Bizot hield aan de andere kant een poging van Tyronne Ebuehi uit zijn doel. Koopmeiners maakte vervolgens een einde aan het laatste sprankje hoop van Twente door de 4-1 te maken. Deze keer kreeg hij de treffer wél op zijn naam. De vijfde AZ-goal van Stengs ging ook niet door omdat er sprake was van buitenspel.

AZ naderde PSV door de zege tot op twee punten. De Eindhovenaren spelen zondag de topper thuis tegen Feyenoord en vergroten de voorsprong bij winst weer.