AZ mag na zege op Heracles hopen op bekerwinst Ajax

Reacties

AZ heeft dinsdagavond na vier wedstrijden zonder zege weer eens gewonnen in de Eredivisie. In het eigen AFAS Stadion werd Heracles Almelo verslagen, waardoor de formatie van trainer John van den Brom zo goed als zeker is van de vierde plek op de ranglijst.

AZ mag na zege op Heracles hopen op bekerwinst Ajax
AZ
AZ
2 - 1
Heracles Almelo
Heracles Almelo

Met het oog op de verdeling van de Europese tickets mogen de Alkmaarders nu hopen dat Ajax de KNVB-beker wint ten koste van Willem II. Als de nummer een of twee van de Eredivisie namelijk de beker wint, schuift het ticket voor de derde voorronde van de Europa League door naar de nummer drie. Dat is nu Feyenoord. De nummer vier gaat in dat geval naar de tweede voorronde en de nummers vijf tot en met acht spelen play-offs.

Het eerste gevaarlijke moment van AZ tegen Heracles leverde ook meteen een doelpunt op. In een wedstrijd die van beide kanten afwachtend begon, zag Calvin Stengs ruimte voor zichzelf. De aanvaller tikte de bal naar voren en schoot met zijn rechtervoet in de verre hoek, buiten bereik van keeper Janis Blaswich: 1-0. De Alkmaarders hielden daarna de controle. Stengs produceerde een afzwaaier en Mats Seuntjens controleerde de bal knap met drie verdedigers om zich heen, maar schoot in de handen van Blaswich.

Zoals al vaker gebeurde dit seizoen zou AZ de voorsprong uit handen geven. Heracles kwam er wat vaker uit via Brandley Kuwas en Kristoffer Peterson. Adrián Dalmau gaf de thuisploeg pas een echte waarschuwing. Lennart Czyborra mocht het halve veld oversteken en passte naar de Spanjaard, die stuitte op keeper Marco Bizot. De gelijkmaker viel niet veel later alsnog. Czyborra leverde een scherpe steekpass op Kuwas, die Teun Koopmeiners met wat geluk uitspeelde en de bal in het doel schoof: 1-1.

Waar AZ de eerste helft twijfelachtig eindigde, begon de thuisploeg sterk aan de tweede helft. Mogelijk kwam er een donderspeech van Van den Brom aan te pas in de kleedkamer. De Alkmaarders dachten al snel op 2-1 te komen. Koopmeiners tikte een vrije trap van Adam Maher binnen, maar de vlag ging omhoog voor buitenspel. Niet Koopmeiners, maar Albert Gudmundsson bleek de dader, zag ook de VAR. De IJslander stond volgens de arbitrage hinderlijk buitenspel en het doelpunt werd afgekeurd.

AZ hield de overhand en kwam uiteindelijk toch weer op voorsprong nadat Stengs al wat mislukte pogingen had gewaagd. De aanvaller leverde kort daarna een goede pass op Seuntjens, die aan de rechterkant op het doel af ging. De spits legde af op Gudmundsson, die eerst de paal raakte en vervolgens alsnog raak schoot: 2-1. Die voorsprong hield AZ deze keer wel vast.

Heracles had bij winst nog kans gemaakt op de vierde plaats in de Eredivisie, aangezien het gat met AZ dan slechts één punt was geweest. Met 48 punten uit 32 duels mogen de Almeloërs zich opmaken voor de play-offs voor een Europees ticket.

Eredivisie

Stand Eredivisie 2018/2019

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
3
Feyenoord
34
20
5
9
75-41
+34
65
4
AZ
34
17
7
10
64-43
+21
58
5
Vitesse
34
14
11
9
70-51
+19
53
6
FC Utrecht
34
15
8
11
60-51
+9
53
7
Heracles Almelo
34
15
3
16
61-68
-7
48
8
FC Groningen
34
13
6
15
39-41
-2
45
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer AZ
Meer over AZ
Meer Heracles Almelo
Meer over Heracles Almelo
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.