AZ krijgt goede gevoel niet terug na vroege rode kaart Stengs

Reacties

AZ is er niet in geslaagd om het Eredivisie-seizoen op een goede manier te beginnen. De ploeg van Arne Slot kwam in de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle al snel met tien man te staan, vanwege een rode kaart voor Calvin Stengs, en moest vervolgens genoegen nemen met een punt. 

AZ krijgt goede gevoel niet terug na vroege rode kaart Stengs
© Pro Shots
AZ
AZ
1 - 1
PEC Zwolle
PEC Zwolle

AZ speelde zaterdag pas zijn eerste competitiewedstrijd van dit seizoen, nadat de wedstrijd tegen FC Utrecht met het oog op de Europese ontmoeting met Dinamo Kiev was uitgesteld. De extra rust leverde niet het gewenste resultaat op voor de Alkmaarders, die in Oekraïne met 2-0 verloren en daardoor de Champions League-droom beëindigd zagen worden. Het teleurgestelde AZ meldt zich over een paar weken in de groepsfase van de Europa League.

In de thuiswedstrijd tegen PEC hoopte AZ, dat ook al een zwakke voorbereiding achter de rug had, dan eindelijk weer iets van het goede gevoel van vorig seizoen terug te kunnen vinden. Met Pantelis Hatzidiakos na zwaar blessureleed terug in de basis kwamen de Alkmaarders echter weer zeer moeizaam op gang. Het leek al snel mis te gaan, toen PEC in de zevende minuut een penalty kreeg. De VAR greep echter terecht in, omdat de overtreding van Fredrik Midtsjø buiten het strafschopgebied was ingezet. AZ kwam zo met de schrik vrij.

Dat gebeurde bij een volgend VAR-moment juist niet. Na ruim een kwartier zette Stengs een vliegende tackle in op Kenneth Paal en ging de linksback schreeuwend naar de grond. Scheidsrechter Serdar Gözübüyük zag er in eerste instantie geen overtreding in, maar trok na het zien van de beelden toch een directe rode kaart, waardoor AZ al vroeg in de wedstrijd met tien man verder moest.

In VI Live kon gestemd worden op de vraag of de rode kaart voor Calvin Stengs terecht was. Het oordeel van de VI-lezers was duidelijk.
In VI Live kon gestemd worden op de vraag of de rode kaart voor Calvin Stengs terecht was. Het oordeel van de VI-lezers was duidelijk.

PEC rook zijn kans en voerde de druk op. Marco Bizot redde nog met meer geluk dan wijsheid bij een kopbal van Clint Leemans, maar was niet veel later (even nadat Albert Gumundsson namens AZ de paal had geraakt) kansloos bij een schitterend afstandsschot van de middenvelder. Leemans leek de bal wat ongelukkig terug te krijgen van Jesper Drost, maar slaagde er toch in om de kruising te vullen met een verwoestende knal.

Tweede helft
AZ liet in aanvallend opzicht veel te weinig zien en probeerde daar in de tweede helft verandering in te brengen. De Alkmaarders kwamen in het eerste kwartier na de onderbreking beter voor de dag en kregen ook mogelijkheden via Gudmundsson, maar PEC-doelman Michael Zetterer liet zich niet verschalken. Kort nadat Gudmundsson werd vervangen, kreeg Eliano Reijnders aan de overkant een grote kans op 0-2. De invaller stuitte op Bizot.

Twee minuten na de belangrijke redding van Bizot herstelde Myron Boadu het evenwicht in de score. De spits liet Zetterer met een lullig 'hobbelballetje' kansloos. AZ wilde meer en Slot bracht supersub Ferdy Druijf in de ploeg voor verdediger Hatzidiakos. Druijf werd acht minuten voor tijd het slachtoffer van natrappen van Thomas Lam, waardoor ook PEC met tien man kwam te staan.

Zo werd de slotfase voor AZ, dat met man en macht op jacht ging naar een winnende treffer. Die viel echter niet en daardoor gingen AZ en PEC in evenwicht uit elkaar. Voor beide ploegen betekent dit het eerste punt van het seizoen. 

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.