AZ is donderdag op dramatische wijze uitgeschakeld in de Europa League. De formatie uit Alkmaar maakte het zichzelf bijzonder moeilijk op bezoek bij NK Rijeka en leek door hulp uit Italië lange tijd te gaan overwinteren, maar kreeg in de extra tijd op twee velden het deksel op de neus.

NK Rijeka
2 - 1
AZ
AZ

AZ wist dat er gewonnen moest worden bij Rijeka en dat Real Sociedad punten moest laten liggen bij Napoli. Een gelijkspel volstond ook als Napoli zou winnen van de Spanjaarden, maar AZ ging in Kroatië op jacht naar de overwinning. Dat gebeurde zonder Dani de Wit in de basis. De aanvallende middenvelder viel zondag tegen FC Groningen geblesseerd uit en was niet fit genoeg om te starten. Trainer Pascal Jansen, die zaterdag na een hectische week de ontslagen Arne Slot verving, koos op de plek van De Wit voor Albert Gudmundsson.

Myron Boadu leek voor het eerste gevaar van AZ te zorgen, maar de aanvaller kwam net tekort om een voorzet van Owen Wijndal van dichtbij in het doel te werken. De Alkmaarders raakten vervolgens Bruno Martins Indi kwijt. De verdediger kreeg een tik in zijn gezicht en moest zich laten vervangen door Timo Letschert. De grootste kans was daarna voor Jesper Karlsson, die vanaf de rechterflank stuitte op doelman Ivan Nevistic. Rijeka leek kort daarna wel te scoren, maar de arbitrage had bij een vrije trap van de Kroaten buitenspel geconstateerd. Zo ging AZ met 0-0 de rust in, maar wel in de wetenschap dat Napoli aan de leiding ging tegen Sociedad.

AZ had in de eerste helft buiten het buitenspelmoment weinig te duchten van Rijeka en leek zo op weg naar Europese overwintering, maar uit het niets opende de thuisploeg na rust de score. Een van de weinige doelpogingen van Rijeka was raak toen Franko Andrijasevic Luka Menalo wegstak en zijn ploeggenoot de 1-0 zag maken. Het was een flinke domper voor AZ. Gudmundsson kon kort daarna al voor de gelijkmaker zorgen, maar de IJslander kreeg het van dichtbij voor elkaar om de bal naast het doel te werken. De teleurstelling van die kans werd echter snel weggespoeld door Owen Wijndal. De linksback kreeg de bal voor zijn voeten en haalde uit. Het schot leek houdbaar voor keeper Nevistic, maar vloog toch in de rechterhoek.

Zo stond AZ virtueel weer op de tweede plek, maar veilig waren de Alkmaarders verre van. Dat kwam doordat Napoli nog altijd maar krap leidde tegen Sociedad, maar ook doordat AZ het zichzelf heel moeilijk maakte in Kroatië. Rijeka bleef mogelijkheden krijgen op 2-1, mede doordat de verdedigers van AZ de bal soms wel heel slordig inleverden. Alsof dat nog niet genoeg was, moesten de bezoekers met nog tien minuten op de klok met tien man verder. Karlsson hief zijn been volgens de scheidsrechter te hoog bij een duel met Daniel Stefulj en mocht gaan douchen. Lang leken de Alkmaarders met succes de 1-1 vast te houden, maar in de extra tijd ging het helemaal mis. Kort nadat Sociedad gelijkmaakte in Napels gaf Rijeka de genadeklap met de 2-1 van Ivan Tomecak. Daarmee kwam er een einde aan het Europese avontuur van AZ.

Napoli
Napoli
1 - 1
Real Sociedad

Napoli stelde met het gelijkspel tegen Sociedad de groepswinst veilig, ondanks de late gelijkmaker van de Spanjaarden. Die kregen in de beginfase via Willian José en Portu al kansen. Doelman David Ospina had echter een antwoord. Kort nadat Tiemoué Bakayoko naast had geschoten voor Napoli was het Piotr Zielinski die de score opende. De Poolse middenvelder volleerde raak nadat een hoekschop werd afgeslagen.

In de tweede helft leek Napoli het wel een beetje te geloven in Stadio Diego Armando Maradona, maar Sociedad ging er nog wel voor. Willian José miste opnieuw een kans. Aan de andere kant ontsnapten de Spanjaarden net als in de eerste helft aan een rode kaart nadat Hirving Lozano werd gevloerd. Uit de vrije trap volgde geen gevaar. Napoli leek AZ zo een dienst te bewijzen, maar Willian José zorgde in de extra tijd alsnog voor de gelijkmaker in Napels en zorgde er zo voor dat Sociedad de volgende ronde bereikte.