AZ kan weer lachen dankzij goudhaantje Idrissi en pareltje Til

Reacties

Zes dagen na het pijnlijke verlies tegen Willem II heeft AZ op bezoek bij Fortuna Sittard drie broodnodige punten gepakt. Oussama Idrissi vertolkte een cruciale rol met een goal en een assist. Daardoor kunnen de Alkmaarders na twee opeenvolgende duels zonder zege weer omhoog kijken in de Eredivisie.

AZ kan weer lachen dankzij goudhaantje Idrissi en pareltje Til
Fortuna Sittard
Fortuna Sittard
0 - 3
AZ
AZ

AZ reisde af naar Sittard in de wetenschap dat Fortuna dit seizoen op eigen veld tot nu toe alleen van Ajax en PSV verloor. De laatste drie thuisduels leverden bovendien stuk voor stuk een zege op. Aanvankelijk hadden de Alkmaarders het dan ook moeilijk. Lazaros Lamprou kreeg al snel een goede kopkans. Kort daarna maakte de in de basis teruggekeerde Ron Vlaar in zijn 200ste Eredivisie-duel ternauwernood een snelle uitbraak onschadelijk.

Na die weinig overtuigende start nam AZ de regie dan toch in handen op jacht naar de eerste competitiezege sinds 11 november. Een poging van Idrissi miste nog de kracht om doelman Alexei Koselev te kloppen, maar in de dertiende minuut was het wel raak. Na een prachtige aanval over diverse schijven over links gaf Idrissi de bal voor. Mats Seuntjens, al enkele weken de stand-in van Bjørn Johnsen in de punt van de aanval, rondde af: 0-1.

Gelegenheidsspits Mats Seuntjens maakt zijn tweede competitiegoal van het seizoen.
Gelegenheidsspits Mats Seuntjens maakt zijn tweede competitiegoal van het seizoen.

Daarmee leek AZ hard op weg zich te herstellen van de 0-2 nederlaag tegen Willem II, maar de ploeg van John van den Brom liet zich steeds verder terugdrukken door Fortuna. Waar dat voor rust resulteerde in een paar schoten uit de tweede lijn van Lisandro Semedo en Mark Diemers, werd het na de hervatting penibel. Vooral toen Bizot een hard schot van Diemers keerde en Lamprou de bal voor het intikken had. De Griek liet de enorme kans onbenut.

Het bleek een cruciale misser. Terwijl Fortuna bleef jagen op de gelijkmaker, maakte Idrissi in de 64ste minuut optimaal gebruik van de ruimte door na een uitbraak over links de bal fraai binnen te schieten: 0-2. Met zijn tiende officiële treffer van het seizoen bracht de 22-jarige clubtopscorer de overwinning in veilige haven. Met een prachtig schot van afstand zorgde Guus Til tien minuten voor tijd voor de kroon op de avond én lachende gezichten bij AZ.

Dankzij die uiteindelijk toch ruime overwinning op Limburgse bodem komt AZ vooralsnog weer op gelijke hoogte met FC Utrecht en Vitesse, terwijl nummer vier Heracles Almelo slechts een punt meer heeft. De Tukkers gaan zondag op bezoek bij Utrecht, waardoor een van beide concurrenten deze speelronde dus sowieso punten verliest. Vitesse speelt zondag uit tegen NAC. Fortuna blijft na de derde thuisnederlaag van het seizoen middenmoter.

Eredivisie

Stand Eredivisie 2018/2019

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
4
AZ
34
17
7
10
64-43
+21
58
5
Vitesse
34
14
11
9
70-51
+19
53
6
FC Utrecht
34
15
8
11
60-51
+9
53
7
Heracles Almelo
34
15
3
16
61-68
-7
48
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.